Podijeli članak

Jeste li ikad pomislili da baka-servis zaslužuje biti plaćen? Jedna mlada majka izazvala je burnu raspravu na Mumsnetu, forumu za roditelje koji se užario nakon što je s drugim korisnicima podijelila svoju priču. Njezini roditelji, naime, traže novac u zamjenu za čuvanje unuka.

"Uskoro se vraćam na posao, tri dana u tjednu. Moji su roditelji rekli da bi bili zadovoljni s 50 funti (oko 400 kuna) tjedno. Jesam li nerazumna ako mislim da ovo nije uobičajeno?", upitala je majka forumaše. Očekivano, pitanje je podijelilo forumaše - jedni su tradicionalni i smatraju da bi djedovi i bake svoje unuke trebali čuvati besplatno, dok drugi u povoljnoj naplati usluge dadiljanja ne vide ništa loše.

"Pedeset funti je ništa! Velikodušno od njih, uštedjet ćete novce", pišu korisnici koji su na strani plaćanja svojim ili partnerovim roditeljima za čuvanje djece. "To je vjerojatno za pokrivanje troškova oko djeteta", podržava ovu ideju jedan korisnik. "Mislim da bismo samo ja i njegov otac naše dijete trebali čuvati besplatno. Svima drugima je u redu platiti", piše jedna korisnica.

S druge strane, velik broj roditelja misli da bi djedovi i bake vrijeme s unucima trebali provoditi besplatno, i to uvijek.

"Ja svoje ne plaćam. Moja ga je mama nekad čuvala dva cijela dana, a sad ga vodi iz škole četiri dana u tjednu", piše jedna majka.

"Nikad nisam upoznao nekoga tko to plaća. Roditelji mog prijatelja njegovog sina čuvaju oko 50 sati tjedno ni za što, što je ogromna usluga", piše jedan korisnik. 

Novo istraživanje pokazalo je da u Velikoj Britaniji djedovi i bake svojoj djeci čuvanjem njihove djece godišnje uštede nevjerojatnu 161 milijardu funti. Britanska djeca u prosjeku s djedovima i bakama tjedno provode 11,3 sata, što roditeljima štedi 1786 funti, odnosno oko 14.300 kuna godišnje. Oko 65 posto djedova i baka u Britaniji, po ovom istraživanju, čuva svoje unuke, piše Index.hr