Podijeli članak

Bunkeri što su ih Italijani tijekom Drugog svjetskog rata izgradili po Fortici i drugim brdima okolo Mostara biti će preuređeni i stavljeni u funkciju turizma, a svaki će imati drugačiju namjenu poput kuhinje gastronomskih specijaliteta, suvenirnice, prodavnica hercegovačkih čajeva i prirodne kozmetike, sportske opreme i rekvizita... Ovaj dio Hercegovine je već poprimio sadržaje sportsko - rekreacijskog parka sa sportskim penjalištem, najdužim zip-lineom u BiH, brdsko-biciklističkom stazom ucrtanom u mnogim europskim turističkim kartama i prospektima.

Čak i ako putnika i turistu ništa od toga ne privlači vrijedi se popeti na taj vrh Podveležja jer se sa njega vidi cijeli Mostar i okolno gorje. Tom pogledu nije mogla odoliti ni grupa bh. novinara sudionika "Puta upoznavanja" i promotora inicijative "Odmori u BiH" koji su bili u Blagaju, Počitelju i Mostaru. Uvjerili su se u riječi Ivice Sivrića, direktora hercegovačke razvojne agencije REDAH da je ovo po ljepoti prirode, raznovrsnosti ponude i ostalim potencijalima turistički najkompletnija pa prema tome i najprivlačnija regija u Europi i područje u koje se isplati ozbiljno ulagati, piše Indikator.ba

REDAH funkcionira kao klaster sa tridesetak članica i oko 1000 uposlenih što znači da je u riječ o ozbiljnom biznisu. Tim povodom bilježimo i njegovu poruku koju bi nadležni trebali razmotriti i – prihvatiti.

-Ozbiljne pomake u turizmu ne možemo praviti investirajući po sustavu svakom pomalo. Novac treba koncentrirati i ulagati u destinacije i tako jednu po jednu pretvarati u turističke dragulje još više privlačne za turiste iz cijelog svijeta.

Tri spomenute destinacije zaista imaju ono što drugi nemaju. Blagaj, vrelo Bune sa najsnažnijim kraškim izvorom pitke vode u čitavoj Europi, a Počitelj, kao muzej pod otvorenim nebom, najveći prostor izgrađen u orijentalno-mediteranskom stilu. Uz to i pravoslavni manastir Žitomislići iz 15. stoljeća sa najznačajnijom zbirkom ikona i umjetnina u BiH. Fascinantno je obnovljen nakon što je u posljednjim ratnim sukobima sravnjen sa zemljom što u njegovoj povijesti nije bilo prvi put. Nekada čuvenog sira iz Žitomislića nažalost nema ni za probat ni za kupit (kao nekad). "Ne držimo više goveda", reći će svećenik, ali ima smokvi i vinograda i prvoklasnih napitaka što se prave od grožđa.

Mostar je priča za sebe.