Podijeli članak

Tagovi

Zabrinjavajući podaci o tisućama otpuštenih radnika usljed epidemiološke krize zbog koronavirusa proteklih dana stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Iz službi za zapošljavanje saznajemo da su im se od sredine ožujka građani počeli masovno javljati zbog prestanka radnog odnosa.

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. ožujka, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa, piše Klix.ba. 

"Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata. O koliko se ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu veljači 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku privrede u izvanrednim uvjetima", govore nam iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Otkazi počeli 18. ožujka

Na području Županije Sarajevo do sada su evidentirane ukupno 58.484 nezaposlene osobe. Podaci Službe za zapošljavanje KS pokazuju da je najmanji broj registriranih nezaposlenih osoba u ovoj godini bio na dan 18. ožujak- 58.029 nezaposlenih.

"Od tada počinje primjetno intenziviranje novih prijava. Od 18. do 30. ožujka broj novoprijavljenih na evidenciji naše službe porastao je za 455 osoba koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa", kazali su nam iz Službe za zapošljavanje ŽS.

U entitetu Republika Srpska slična je situacija. Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS-a tijekom ožujka, zaključno s 27. ožujka, prijavljeno je 2.580 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih, 580 osoba je bez radnog staža i 2.010 s radnim stažom. Također, za 399 osoba sa stažom radni odnos je prestao u tijekom ožujka. 

Najteže ugostiteljima

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, više od 7.000 radnika je dobilo prekid ugovora o radu i najveći dio odnosi se na radnike u ugostiteljstvu, drvoprerađivačkoj industriji i oblasti tekstila.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović govori nam kako će se ovaj broj udvostručiti ukoliko vlasti do kraja tjedna ne donesu mjere podrške privrednicima i radnicima.

"Nemamo apsolutno nikakvih mjera Vlade FBiH koje bi na bilo koji način pomogle poslodavcima da zadrže radnike koji trenutno nisu u mogućnosti raditi zbog mjera koje je naložio Krizni štab FBiH. Mi smo tražili da Vlada FBiH preuzme na sebe obavezu plaćanja poreza i doprinosa naredna tri mjeseca i to samo za one firme i preduzeća koja odluče zadržati radnike na poslu. To bi značilo da za radnika koji, naprimjer, ima plaću od 1.000 KM, država preuzme onaj dio koji se tiče poreza i doprinosa, a da neto plaću isplati poslodavac. To je jedan od najboljih načina pomoći poslodavcima i radnicima kojima je potrebno da u ovim problemima barem ne brinu o tome hoće li imati egzistencijalnih problema i ostati bez zdravstvenog osiguranja. Druga od mjera jeste da se poslodavci oslobode zakonskog plaćanja poreza na dobit za 2019., da se plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu prebaci na posljednji dan u mjesecu. Tražili smo i da se izvrši jednokratna pomoć prema najugroženijoj populaciji, to jeste penzionerima koji imaju najnižu penziju, u visini od 70 do 100 KM", kazao nam je Šatorović.

Radnicima kojima su iz službi za zapošljavanje kazali da tek za 45 dana predaju izjavu o prekidu radnog odnosa koja im osigurava mjesečnu naknadu nakon gubitka posla, što je zadesilo ugostitelje na području Zeničko-dobojskog kantona, Šatorović poručuje da takve slučajeve moraju prijaviti inspekcijskim organima.

"To je jedini način da imaju minimalna sredstva za život i ne trebaju prihvatiti takvu situaciju. Neka se nama jave za pomoć", dodaje Šatorović.

Ipak, iz Saveza samostalnih sindikata vjeruju da će se do kraja tjedna stvari promijeniti nabolje, odnosno da će Vlada FBiH podržati privrednike.

"Svaki dan znači gubljenje novih radnih mjesta. Nadam se da neće biti kasno za uvođenje ekonomskih mjera i da će se to desiti do kraja tjedna. Nadamo se da će to biti kvalitetne i obzirne mjere. Ukoliko se Vlada FBiH izdigne i realno sagleda ti stvari, mislim da ima nade za bh. ekonomiju i priliku da se naša zemlja nakon pandemije nastavi boriti s drugim problemom, a to će biti ogromna recesija. Ako svi budemo na istom fonu, iz toga ćemo izaći kao pobjednici", govori nam Šatorović te dodaje da su vlasti u RS-u u ovoj epidemiološkoj krizi energičnije i efikasnije djelovale, dok se FBiH bavila političkim promjenama kriznih stožera.

Podsjećamo, svim službama za zapošljavanje u našoj zemlji proteklih dana prijem stranaka vrši se uglavnom u slučajevima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, dakle u hitnim slučajevima. Nezaposlene osobe nisu dužne vršiti redovnu prijavu na biroe za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, a svi rokovi za redovne prijave su prolongirani.

Osobe kojima je prestao radni odnos se radi ostvarivanja svojih prava mogu javiti službama putem e-maila ili telefonskih brojeva.