Podijeli članak

Broj katolika na području Mostar smanjuje se do zabrinjavajućih razmjera. To potvrđuju podatci župnih statistika  s područja Mostara koji su izneseni početkom 2019. godine.

Broj vjenčanja i krštenja u svim župama je znatno smanjen, dok se broj pokopanih osoba povećava ili ne mijenja u odnosu na prošlogodišnje podatke.

Župa sv. Ivana Apostola i Evanđelista

Župa sv. Ivana Apostola i Evanđelista tijekom 2018. Godine sahranila je 42 župljana, što je 8 katolika više u odnosu na godinu dana ranije kad su u toj župi pokopana 34 vjernika.

U knjigu krštenih broj upisa se smanjuje, pa je tako tijekom 2018. godine evidentirano 97 krštenja, što je jedno  manje u odnosu na godinu dana ranije kad je kršteno 98 župljana.

Zabrinjavajući je podatak i da je u godinu dana evidentirano 9 crkvenih brakova manje, jer je u ovoj župi tijekom  2018 godini je vjenčano svega 19 parova, dok je sudbonosno 'Da' u toj župi godinu dana ranije izrekla 28 parova.

Župa Sv. Mateja u Mostaru

Župa sv. Mateja Mostar statističkim podatcima pokazuje blagi porast krštenja i vjenčanja ali je to zanemarivo s obzirom na broj umrlih koji je znatno povećan, kao i činjenicu da je broj krizmanika i prvopričesnika vrtoglavo umanjen.
Tijekom 2018. godine u toj župi evidentirano je krštenika 100 od čega je 56 muških, 44 ženskih, dok je godinu dana ranije zabilježeno 98 krštenja. U godini iza nas crkveni brak sklopila su 43 para dok je godinu dan radnije vjenčano 36 parova. No broj umrlih osoba u 2018 godini je 36 dok je godinu dan ranije 28 vjernika pokopano u toj župi.

Računajući da su u toj župi zabilježena dva krštenja više nego godinu dan ranije  i 7 vjenčanja, na žalost zasjeni podatak da je opet prevagnuo broj umrlih kojih je 8 više nego u 2017. Kad se tome doda činjenica da je u navedenoj župi tijekom protekle godine Svetu Prvu pričest primilo 68 vjernika, a godinu dana ranije njih 73 , te da je Svetu kriznu primilo 28 vjernika dok  je isti sakrament primilo 70 njih godinu dana ranije govore o razlozima za zabrinutost.

Župa Presvetog trojstva Buna-Blagaj

Zabrinjavajući su podatci i  Župi Presvetog trojstva Buna-Blagaj u 2018. godini pokopano 18 osoba od čega je muških 9 i  ženskih 9 kao i godinu dana ranije, dok se broj rođenih i vjenčanih znatno smanjio.

Tako je  u maticu vjenčanih upisano je svega 13 parova iz ove župe što je za 7 parova manje nego godinu dana ranije.
Da bi problem bio alarmantniji osjetno je smanjen i broj priraštaja, pa je tako  u knjigu krštenih upisano svega 21 od čega je muških 13, a  ženskih 8, što je za  14 kršćana manje nego 2017.godine.

Mortalitet raste, natalitet naglo pada

Je li kreator ovih statističkih podataka egzodus ljudi iz BiH koji je ponio i katolike iz Mostara ili je u pitanju uistinu, samo veći broj mortaliteta od nataliteta pokazat će ostale statistike. No bez obzira na sve. podatci koje su iznijele Mostarke katoličke župa daju veliki razlog za zabrinutost  i ukazuju na potrebu žurnih promjena kako se trenda većeg mortaliteta od nataliteta ne bih nastavio i potpuno izmjenio demografsku sliku.

Prema izvještajima biskupskih ordinarijata 

Rezultati posljednjeg popisa objavljenog 2016. godine kažu da u Bosni i Hercegovini ima 544.780 ili 15,43 posto Hrvata. Međutim, broj katolika koji je rezultat istog popisa stanovništva (536.333), dosta je veći od broja katolika, kojim raspolažu nadležne ustanove Katoličke Crkve. Naime, prema izvještajima biskupskih ordinarijata, procjenjuje se da je u BiH bilo prisutno 376.134 katolika na kraju 2017. godine. To je za 14.107 manje nego prethodne 2016. godine, a čak 160.199 manje nego prema državnom popisu.
 
Autor: D.G./Pogled.ba