Podijeli članak

Britanski princ Andrew najavio je da će se uskoro povući sa javnih dužnosti, nakon što je umiješan u skandal u kojem je centralna figura bio Jeffrey Epstein.

On je odbacio optužbe da je imao seksualni odnos sa sedamnaestogodišnjakinjom sa kojom mu je sastanak ugovorio Epstein, financijer koji je izvršio samoubojstvo u zatvoru u SAD, gdje je čekao početak suđenja na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Skandal je eskalirao nakon Andrewovog neuvjerljivog intervjua na televiziji poslije kojeg je naišao na osudu javnosti zbog očiglednog nedostatka suosjećanja sa žrtvama Epsteinovog zlostavljanja.

Andrew, koji je drugi sin britanske kraljice Elizabete II, naveo je u priopćenju da je ispitivanje Epsteinovog slučaja unijelo veliki metež u rad kraljevske porodice i dobrotvornih organizacija sa kojima je povezan.

"Stoga sam od Njenog veličanstva zatražio dozvolu da se uskoro povučem sa javnih dužnosti. Ona je to odobrila", istakao je Andrew.

On je naglasio da želi da, ukoliko je to potrebno, u istrazi pomogne bilo kojoj agenciji za sprovođenje zakona,prenosi Klix