Podijeli članak

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa posjetit će Bosnu i Hercegovinu 17-18. ožujka 2020.godine, priopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

Princ od Wellsa će posjetiti Sarajevo gdje će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga.

Predviđen je i susret Njegovog visočanstva sa vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati s načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da pređu preko stigme s kojom se one i njihove obitelji suočavaju.

Osim posjete Sarajevu, ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijeloj regiji, piše BHRT. 

On se ranije susreo s obiteljima nestalih iz BiH i iz cijele regije u svom domu 2017. i 2018. godine.

Njegovo visočanstvo će, također, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od povjesnih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21.vijek” koji Britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje.

U priopćenju se dodaje i da će se princ susresti sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu suradnju između BiH i UK.