Podijeli članak

U organizaciji Njemačkog centra za istraživanje enzima (MEF), u Frankfurtu je održan stručni skup na kojem su predstavnici Bosnalijeka prezentirali mogućnosti Lysobact ® -a i drugih proizvoda utemeljenih na djelovanju lizozima i vitamina B6, a koji su sastavni dio proizvoda InnovaSpray ® IMMUN.

Poziv na skup uslijedio je nakon što je Bosnalijek prije mjesec dana počeo izvoz InnovaSpray ® IMMUN u Njemačku, a koji je u vrlo kratkom vremenu izazvao veliki interes stručne javnosti, što najbolje potvrđuje učešće više od tisuću liječnika na skupu iz raznih dijelova Njemačke.

Predavači su bili poznati stručnjaci na polju terapije enzimima dr. Rudolf Inderst, dr. Hellmut Münch i dr.Uwe Peters, dok je ispred Bosnalijeka na skupu govorila Maja Pašić Kulenović, direktorica Odjela razvoja u Bosnalijeku.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe da je njemačkoj stručnoj javnosti prezentiran široki spektar primjene proizvoda na bazi lizozima u pojačavanju imunološkog odgovora organizma na infekcije, liječenju oboljenja grla, usne i nosne šupljine i kože, te benefiti i mogućnosti liječenja ostalih oboljenja bakterijskog i virusnog porijekla sa proizvodima na bazi lizozima. 

„Bosnalijek je sudjelovao na navedenom skupu kao kompanija s 50 godina iskustva u terapiji i proizvodnji preparata na bazi lizozima i ugovorni proizvođač InnovaSpray® IMMUN za tržište Njemačke. Ove aktivnosti predstavljaju još jedan potez na ostvarenju strateških ciljeva kompanije, među kojima su ključni otvaranje novih tržišta i povećanje obima i vrijednosti izvoza. U posljednjih pet godina izvezli smo više od pola milijarde KM vrijedne proizvode na tri kontinenta i u više od dvadeset država. Veliko zanimanje stručne javnosti u Njemačkoj potvrđuje kvalitetu naših proizvoda, a ujedno će pomoći u strateškom pozicioniranju Bosnalijeka na tržištu Njemačke, ali i drugih država Europske unije“, rekao je Uzunović.

Stručna javnost u Njemačkoj, između ostalog, upoznata je s brojnim kliničkim studijama provedenim na lizozimu u Rusiji, Turskoj, jugoistočnoj Europi uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu i druge države, kao i nagradama koje su Bosnalijekovi proizvodi na bazi lizozima dobili u Rusiji kao prvi izbor terapije u liječenju infekcija usne šupljine.