Podijeli članak

Lider Socijaldemokratske stranke u Srbiji Boris Tadić rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini "i više nego opasna po regiji", i da je posljedica vlasti nacionalističkih lidera u čitavoj regiji, ali i velikih grešaka međunarodne zajednice u BiH.

Tadić je za list Danas rekao da posljednjih osam godina postoji "erozija svega pozitivnog" što bi smirilo regionalne tenzije i dodao da se ponovo prijeti dezintegracijama postojećih država i "zvecka oružjem u potaji".

"Regija biva opterećena sukobima i što u krajnjem ostaje ključni argument za europske političare koji se protive proširenju, da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU", rekao je Tadić.

Lider SDS je, povodom izjava ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića o Crnogorcima, naveo da su to krivična djela koja izazivaju međunacionalnu mržnju i sukobe.

"Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji se može primijeniti i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina", ocijenio je on.

Tadić je naveo da nije bilo dovoljno izvinjenje Lončara, već da je trebao biti smijenjen.