Podijeli članak

U osvrtu na proslavu Dana Republike Srpske te govor predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je jasno izrazio težnju pripajanja tog bh. entiteta Srbiji, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da bi takve secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije“.

“Za međunarodnu zajednicu postoje samo daytonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan utemeljenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati ka budućnosti, a ne prošlosti“, rekao je za “Faktor“ Inzko prema čijim je riječima, utvrdi li se da je tijekom proslave u RS-u došlo do kršenja Ustava i zakona BiH, na potezu Tužiteljstvo BiH, koje treba reagirati po službenoj dužnosti.

Zamoljen da komentira naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH ovim povodom u Banjoj Luci, Inzko je kazao da je on, kao visoki predstavnik, zadužen za civilne aspekte Daytonskog sporazuma, dok je za vojne aspekte nadležan NATO te je iskazao uvjerenje da će oni razmotriti taj slučaj.

Borenović: Zbog šokantne usporedbe RS-a i NDH Inzko treba uputiti ispriku građanima RS-a

Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Inzka u kojoj je usporedio Republiku Srpsku (RS) s NDH, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović i pozvao Inzka da žurno uputi ispriku građanima RS-a. Ocijenivši da je Inzkova usporedba vrlo opasna i za svaku osudu, Borenović je dodao da ona dolazi od visokog predstavnika međunarode zajednice u BiH, koji treba jamčiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, što znači štititi i RS i BiH. Prema Borenovićevim riječima, RS je međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da ju Inzko poredi s fašističkom NDH.

“Zgroženi smo izjavom Inzka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da on uputi ispriku građanima RS-a. Nikada nećemo dozvoliti da o RS-u tako govori i poredi je sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je time pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata, umjesto da utječe na stabilizaciju prilika u BiH, koja ima dvoentitetsko uređenje“, komentirao je predsjednik PDP-a.