Podijeli članak

Bjelorusija je trenutno jedina zemlja u Europi u kojoj se nogomet, odvija bez ikakvih mjera opreza, restrikcija, socijalnih razmaka ili bilo čega drugog. Predsjednik Lukashenko donio je takvu odluku i čini se da je ona naišla na odobravanje ogromne većine u toj zemlji.

AU: B.B.

Iako je pandemija koronavirusa potpuno zaustavila sport u svijetu, Bjelorusi na to ne obraćaju pažnju i oni redovno igraju svoje utakmice prema planiranom rasporedu. Činjenica da nema drugih nogometnih liga donijela je bjeloruskom prvenstvu veliku popularnost i trenutno vlada veliki interes za TV pravima na utakmice tamošnje Vysheyshaya Lige. Bjelorusi prodaju prava širom svijeta i čak 10 novih država pokazuje interes za kupovinu TV prava.

"Ovako nešto nam se nikada nije dogodilo. Prije smo imali velikih problema da prodamo TV prava, a sada dobijamo brojne pozive. Nikada nismo bili u ovakvoj poziciji", rekao je Alexander Aleinik, glasnogovornik Nogometnog Saveza Bjelorusije.

Nogometaš Dinama iz Minska Danilo otkrio je kako medicinsko osoblje itekako paze na zdravlje igrača.

"Doktori u klubu itekako paze na nas. Također, stalno nam daju savjete za higijenu, zdravu ishranu i sve je posvećeno da tome da se igrači osjećaju dobro. Svakodnevno nas testiraju, mjere nam težinu, temperaturu, sve", rekao je ovaj 30-godišnji nogometaš i dodao:

"Nema razloga da se nogomet u Bjelorusiji prekida"!

Bjelorusi i predsjednik Lukashenko odbijaju uvesti restriktivne mjere, žele na sve načine izbjeći paniku, pa se u ovoj istočnoeuroskoj državi regularno igra nogometno prvenstvo.

U vrijeme kada su se zaustavljali i posljednje lige u Europi, Bjelorusija je bez odgađanja i posebnih mjera počela svoju sezonu ičini se da nema namjere da se nogomet u Bjelorusiji prekida.