Podijeli članak

Skupine prosvjednika u Bjelorusiji pokušavaju koristiti ograničeni pristup aplikaciji Telegram kako bi koordinirali bunt protiv vlade, no ističu kako su ih vlasti gašenjem interneta uspješno usporile u tome. 

Mobilni internet isključen je otkad su se u nedjelju prosvjednici sukobili s policijom, optužujući predsjednika Aleksandera Lukašenka da je lažirao svoju premoćnu pobjedu na izborima. Drugog dana prosvjeda, u ponedjeljak, jedna je osoba izgubila život. 

Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fija samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program, a velik dio društvenih mreža je blokiran. Lukašenko odbacuje tvrdnje da su vlasti isključile internet. 

Aleksander, 42-godišnji prosvjednik u Minsku, ističe kako dva dana nije uspio pročitati novinski članak ili objavu na društvenim mrežama. Ne vidim vijesti, pa ne mogu ništa ni znati, rekao je.

Dodao je kako se u ponedjeljak navečer uputio doma misleći da su prosvjedi završili, no nasilni sukobi i dalje su trajali u dijelovima grada. Prosvjednici su gradili barikade, a policajci ispaljivali gumene metke i šok bombe. 

Mnogi prosvjednici u Minsku rekli su agenciji Reuters da su se spontano pridružili prosvjedima, prateći gomile ljudi koje su susretali na ulici. I sam Twitter je u ponedjeljak objavio da su u Bjelorusiji  blokirane njegove usluge. 

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada od 1994., za nestanak interneta optužuje inozemne sile koje žele pojačati nezadovoljstvo stanovnika. 

Aplikacija za slanje poruka Telegram, djelomično dostupna preko Wi-Fija, objavila je kako su omogućili alate protiv cenzure, no da joj je usluga veoma nestabilna jer se internet u nekim trenucima u državi potpuno gasi.