Podijeli članak

Hrvoje Barišić (29) će nakon mjesec i pol dana mukotrpnog čekanja zajedno sa svojim Sepsijem, kao iostali rumunjski klubovi u srijedu krenuti s treninzima.

Otkako je sve ovo krenulo, otkako je proglašena pandemija još tamo početkom ožujka, 29-godišnji hrvatski branič Hrvoje Barišić “zaglavio” je u rumunjskom gradu Sfantu Gheorgheu. Možemo zamisliti i gore sudbine od dosađivanja u pitoresknom gradu u srcu Transilvanije, ali probajte se staviti u kožu nogometaša koji ne može niti trenirati, ni igrati utakmice, čak niti izaći iz stana van kada hoće, tisuću i pol kilometara daleko od rodnog Splita, pišu Sportske novosti, prenosi Jabuka.tv.

"Ja sam prvi htio ići doma, ali nisu nam dali napuštati Rumunjsku jer nije se znalo kakva je situacija. Morao bih u obveznim karantenama biti ukupno četiri tjedna, a to je klubu nedopustivo. Bilo je jako teško podnijeti takvo što, ali sada su barem napokon stigle neke dobre vijesti", kaže nam Barišić.

Dobre vijesti glase da su se klubovi i udruge nogometaša dogovorili da se rumunjska Liga 1 nastavi 5. lipnja, bez obzira na stanje u državi, a sami klubovi kreću s treninzima 22. travnja. Među njima i Barišićev Sepsi Sfantu Gheorghe.

Lagano po skupinama

"Počet ćemo u srijedu lagano po skupinama, jer treba uzeti u obzir da skoro mjesec i pol ništa nismo radili. Ne baš da nismo, imali smo dnevno online trening koji je bio dosta dobar, ali to se ne može mjeriti s pravim treningom. Onda bi oko 16. svibnja, dokad traje izvanredno stanje, krenule “prave” pripreme. Dok traje izvanredno stanje odobrili su nam treninge po posebnim uvjetima, pa ćemo se toga pridržavati", dodaje Barišić.

Liga je zamislila da ta tri tjedna priprema do nastavka tekuće sezone budu ujedno pripreme i za sezonu 2020/2021., koja će se nastaviti odmah nakon što ova završi. Međutim, to će sve pasti u vodu ako rumunjski predsjednik Klaus Iohannis odluči da se izvanredno stanje produži na još jedan mjesec.

"U Rumunjskoj se situacija s koronavirusom ne popravlja, svaki dan broje 300 do 500 novozaraženih. No, za veliku zemlju sa 20 milijuna stanovnika to i nisu velike brojke. Ako se nogomet u ovoj zemlji pokrene, pokrenut će se i druge stvari. I mora se pokrenuti, jer svi gube novac, a novac je pokretač svega", smatra Barišić.

Bivši nogometaš Dugopolja, Splita i Slaven Belupa došao je u Rumunjsku prošlog ljeta nakon dvije sezone u mostarskom Zrinjskom. Ugovor sa Sepsijem mu traje do 30. lipnja, ali FIFA je donijela odluku da se ugovori ispoštuju do kraja tekuće sezone.

"Kada sam došao ustalio sam se u prvoj postavi, ali su mi se dogodile tri ozljede. Jednom koljeno, a dvaput mišić zadnje lože. Zatim je došao i novi trener i moja situacija nije bila bajna. No, vidjet ćemo sada kako će biti kada se nastavi. Što se mog kluba tiče, ne mogu se ni na što požaliti. Odlično je organiziran i sve ispunjava na vrijeme, čak i prije toga. Plaća bude 25. u mjesecu, a nekada je isplate 20. To je danas više nego rijetkost", zaključio je.