Podijeli članak

Tagovi

 

Saslušanjem prvog svjedoka optužbe Nedžada Kurtovića (38) zvanog Nedži iz Bihaća u Sudu BiH je nastavljeno suđenje suspendiranom komesaru MUP-a Unsko-sanske županije Rami Brkiću i ostalima koje optužnica tereti za organizirani kriminal, trgovinu drogom, zlouporabu položaja ili ovlaštenja, primanje i davanje dara, oštećenje tuđe stvari, ovjeravanje neistinitog sadržaja, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.

 

Prije Kurtovićevog svjedočenja, Vijeće kojim predsjedava Hasija Mašović je odvojilo predmete optuženih Arisa Mašića i Ibrahima Hodžića, koji su s Tužiteljstvom sklopili sporazume o priznanju krivnje, a koji će biti razmatrani naknadno.

S Brkićem se poznaje od ratnog vremena

Kurtović je na ovo ročište doveden iz zeničkog KPZ-a gdje izdržava kaznu od 18 mjeseci zatvora koju mu je u studenom prošle godine izrekao Sud BiH zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj skupini koja je drogu iz BiH krijumčarila prema Hrvatskoj i Švicarskoj, i to nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje. Na početku svjedočenja je kratko kazao da je njegov 'kolega' Ilfad Hodžić (optužen u BiH za isto djelo kao i Kurtović, ali je u međuvremenu zbog krijumčarenja droge uhićen u Hrvatskoj, op. a.) imao halu za uzgoj marihuane u mjestu Jezersko u Bosanskoj Krupi, koju je početkom 2010. godine pronašla SIPA. Naveo je također da Ramu Brkića poznaje iz ratnog vremena, da Senada Šabića “vrlo dobro” zna, a tijekom svjedočenja u par navrata za ovog optuženog je govorio kako je uvijek vozio bijesna auta i mogao u životu raditi sve što poželi, te Satka Kekića i Envera Okanovića (nedavno osuđen na uvjetnu kaznu nakon sklapanja sporazuma s Tužiteljstvom, op.a.) koji mu je bio susjed. Zatim je ispričao kako je prije nekoliko godina zajedno s Brkićem sudjelovao u uhićenju Dragana Supića u Bosanskoj Krupi. Kada ga je tužitelj Oleg Čavka upitao kako je mogao uhititi nekoga ako nije djelatnik policije, Kurtović je naveo da mu je to rekao Brkić.

 

“Supić i neka ekipa u bijesnim autima su tražili Dinu Ljubijankića u Bihaću da mu prodaju kilogram heroina. Ljubijankić je htio drogu oteti od njih. Ja sam osobno njih prijavio Rami, koji je tada bio načelnik MUP-a, i koji je naredio da se blokiraju izlazi. Za njima smo išli do Krupe. Dragan Supić je uspio probiti policijsku blokadu, ali smo ostale koji su bili u tri vozila uspjeli uhvatiti. Izletio sam sa svojim pištoljem i izvukao nekog visokog muškarca, te mu stavio policijske lisice. Svi su bili uhićeni, osim izvjesnog Delića za kojeg je Brkić naredio da ga puste”, kaže Kurtović.

Brkić ga uključio u posao s drogom

Svjedok je naveo da je nakon toga ponekad pozajmljivao Brkiću novac jer mu je trebao za vraćanje kredita. Zato je zahvaljujući Brkiću, kako se prisjetio, svaki put dobivao nazad vozačku dozvolu kada bi mu je policija oduzela. Brkić je Kurtoviću ponudio da uđe u posao s drogom kada je postavljen za policijskog komesara. “Sjedili smo zajedno kada mi je rekao da 'rade neki posao' i da se ja uključim. Shvatio sam ubrzo da je u pitanju posao s drogom i bilo mi je čudno što mi to nudi policijski komesar. Dao mi je broj telefona Zijada Muratovića i rekao da mu se javim. Kada sam se našao i ispričao Muratoviću što mi je Ramo rekao, nije mi povjerovao jer je mislio da je Brkić poslao nekog da ih otkrije”, priča svjedok. Za Šabića je naveo kako u tom razdoblju uopće nije bio u gradu, jer su ga pretukla četvorica policajaca protiv kojih je kasnije vođen i postupak.

 

“Šabić mi je pričao da se neće vrati dok oni ne budu ubijeni. Tražio je Šabić tada od Rame da ih suspendira i da će mu za to dati 30.000 maraka. Rami sam prenio Šabićev zahtjev, a on je odgovorio da će to probati ispoštovati i da će naći neku smicalicu. Policajci su odmah suspendirani, a Šabić mi je dao 15.000 maraka da predam Brkiću”, navodi svjedok, koji je dodao da je najčešće imao ulogu posrednika između Brkića s jedne te Šabića i ostalih s druge strane. Šabić je, prema Kurtovićevim riječima, u Hrvatskoj imao halu za proizvodnju droge, ali ga je bilo strah jer je trošila puno struje i bojao se da ne bude otkrivena. Opremu iz hale je zatim preko granice u Kurtovićevu kuću u Bihaću prenio optuženi Kekić, dok je stabljike sadio i zalijevao Šabić, koji je svjedoku priznao da je bio u Nizozemskoj na specijalizaciji za uzgoj marihuane.

 

“Laboratorij je bio u kući dok moja majka nije saznala što se radi. Rekao sam joj da se ne boji, da Ramo zna i da neću ići u zatvor. Majka je otišla kod Rame i zaprijetila mu da će cijeli slučaj prijaviti OSCE-u. Brkić me zatim nazvao i galamio na mene, te sam laboratorij morao premjestiti na farmu pilića Envera Okanovića. Šabić je rekao da će Okanoviću za iznajmljivanje dati 12.000 maraka, dok je ugovor oko iznajmljivanja s Okanovićem potpisao električar Pero Komšić. Premjestili su opremu i zasade biljaka, a struju su priključili ilegalno. Farma pilića koja je bila u prvom djelu hale je bila paravan za posao s drogom. Okanović isprva nije znao što se radi u hali, dok s njima nije ušao u posao. Kupci iz Nizozemske su dolazili probati kvalitetu marihuane i Okanović je bio tu”, izjavio je Kurtović.

Novac ponuđen u zamjenu za šutnju

Svjedok je dodao da je u Okanovićevoj hali proizvedeno 100 kilograma droge i da su izvršene tri berbe od po 30 do 35 kilograma droge. Kekić je, prema Kurtovićevim riječima, preko granice s Hrvatskom prenosio drogu u ruksaku. Međutim, ruksak mu je jednom ispao i pronašla ga je policija u Hrvatskoj, ali je Kekić uspio pobjeći.

 

“Šabić mi je rekao da kažem Rami da će od svake berbe dobiti po 20.000 eura. Taj novac od Šabića sam ja nosio i predavao Brkiću. Brkić mi je govorio da ne idem do hale i da ne želi da me netko vidi gore. Međutim, počele su kružiti priče u međuvremenu da je hala moja, te sam im rekao da laboratorij premjeste i počeo sam pričati po gradu tko stoji iza laboratorija. Opremu su premjestili u Veliku Kladušu. To mi je pričao Muratović jer ih je pratio. Rekao sam svom prijatelju iz Kladuše Adi Alijazoviću da je laboratorij negdje premješten u njegov kraj. Ado je od njih tražio novac, a oni su je zatim preselili u mjesto Gata kod Bihaća”, tvrdi svjedok, te nastavlja da je u Gati policija kasnije pronašla halu, ali bez opreme i proizvedene droge, osim podšišanih stabljika u posudama. Tada je raspisna tjeralica za Kekićem. Kurtović je potvrdio da je 2007. godine, kada je sjedio s Brkićem i Šabićem u objektu Bella Italia u Bihaću, razgovor snimao diktafonom. To je, kako je prepričao, uradio kako bi zaštitio sebe, jer se bojao da ne bude ubijen, a upravo je tada hala kod Okanovića i bila aktivna. U tom se razgovoru spominjala i droga i novac i oprema, a diktafon s tom snimkom je SIPA oduzela od Kurtovića kada je uhićen početkom 2010. godine. Na pitanje tužitelja Čavke je li na njega netko vršio pritisak da ne svjedoči, Kurtović je odgovorio potvrdno, piše Dnevni list.

 

“Nedavno mi je u posjetu bila supruga i rekla da joj je dolazio optuženi Adnan Alijagić. Pitao je suprugu koliko novca treba da šutim o svemu”, zaključio je svjedočenje Kurtović. Nastavak suđenja sutkinja Mašović je zakazala za 12. rujna, kada je planirano da Kurtovića unakrsno ispita obrana.