Podijeli članak

Nekadašnji egipatski predsjednik Mohammed Morsi pokopan je nekoliko sati nakon što se u ponedjeljak na sudu srušio i umro.

Njegov je odvjetnik potvrdio da je Morsi pokopan u prisustvu svoje obitelji u istočnom Kairu u utorak ujutro, piše BBC. 

Morsi je bio u pritvoru otkako je 2013. svrgnut s vlasti. 

Udruge za ljudska prava kritizirale su loše uvjete u kojima je bio u pritvoru te pozvale na potpunu istragu o njegovoj smrti. 

Morsijeva obitelj i aktivisti u više su navrata izrazili zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja, kao i vremena koje je proveo u zatvoru. 

Njegov sin Abdullah Mohamed Morsi izjavio je za Reuters u ponedjeljak da egipatske vlasti nisu obitelji dale dopuštenje za javni sprovod u rodnom mjestu nekadašnjeg egipatskog vođe.

Kao vodeća figura u danas zabranjenom Muslimanskom bratstvu, Morsi je 2012. izabran za egipatskog predsjednika na prvim demokratskim predsjedničkim izborima u povijesti države. 

Godinu dana kasnije svrgnut je u vojnom udaru koji je uslijedio nakon masovnih protesta usmjerenih protiv njegove vlasti. 

U Egiptu je od 2014. na vlasti nekadašnji vojni zapovjednik Abdul Fattah al-Sisi. Od Morsijevog svrgavanja s vlasti uhićeno je više desetaka tisuća njegovih pristaša i drugih disidenata. 

Muslimansko bratstvo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužili su egipatske vlasti za Morsijevu smrt. 

Što se dogodilo na sudu?

Morsi se u ponedjeljak pojavio na sudu u Kairu suočen s optužbom za špijunažu i navodne veze s palestinskom militantnom skupinom Hamas. 

Sudski službenici tvrde da je govorio pet minuta unutar zvučno izoliranog staklenog kaveza nakon što su ga zamolili da se obrati poroti. Nekoliko minuta kasnije onesvijestio se tijekom jedne od stanki. 

"Prebačen je u bolnicu gdje je proglašen mrtvim", izjavio je egipatski javni tužitelj. 

Službenici su potvrdili naredbu o forenzičkoj istrazi povodom njegove smrti te su izjavili da na njegovom tijelu nije bilo vidljivih ozljeda. 

Državna je televizija ranije navela srčani udar kao uzrok smrti. 

Tijekom prethodnih triju suđenja Morsi je bio osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, kao i kaznu smrću koja je u konačnici bila ukinuta. 

Kakve su bile reakcije? 

Izvršna direktorica Human Rights Watcha za područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Sarah Leah Wilson u tvitu je izjavila da je "smrt bivšeg predsjednika Morsija uslijedila nakon godina zlostavljanja od strane vlasti, produženog boravka u zatvoru, neadekvatne medicinske skrbi, kao i uskraćivanja posjeta i pristupa odvjetnicima".

Spomenuta udruga za ljudska prava pozvala je na istragu "masovnog kršenja ljudskih prava u Egiptu, uključujući zlostavljanja u zatvorima". Na potpunu istragu pozvao je i Amnesty International i potvrdio da su Morsiju u šest godina pritvora bila dopuštena samo tri obiteljska posjeta te da nije imao pristup svojim odvjetnicima ni liječniku.

Političko krilo Muslimanskog bratstva Stranka slobode i pravde opisala je Morsijevu smrt kao "ubojstvo". Turski predsjednik Erdogan nazvao ga je mučenikom i za smrt optužio egipatske "tirane". 

"Duboku žalost" izrazio je i katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. 

Zastupnik u britanskom parlamentu Crispin Blunt pozvao je na "neovisnu međunarodnu istragu" Morsijeve smrti. 

Tko je bio Morsi? 

Rođen 1951. u selu El-Adwahu, Morsi je studirao inženjerstvo na Sveučilištu u Kairu prije odlaska u SAD, gdje je završio doktorski studij. 

Bio je kandidat Muslimanskog bratstva na izborima 2012. nakon povlačenja osobe koja je bila prvi izbor tog pokreta za kandidaturu. Tijekom burne godine dana, koliko je bio predsjednik, bio je optužen za poticanje islamističkog puča i loše upravljanje gospodarstvom. 

Javno protivljenje Morsijevoj vladi izvelo je milijune ljudi na ulice diljem Egipta na godišnjicu njegovog odabira za predsjednika, 30. lipnja 2013. 

Tri dana kasnije vojska je suspendirala ustav, proglasila privremenu vladu uoči novih izbora te pritvorila Morsija. 

Tadašnji glavni vojni zapovjednik Sisi izabran je za predsjednika 2014. i 2015. na izborima koje su aktivisti opisali kao "farsu". U obračunu s vladinim snagama koji je uslijedio, poginule su stotine, a pritvoreni deseci tisuća ljudi.  (Hina)