Podijeli članak

Tužiteljstvo distrikta Brčko u Bosni i Hercegovini podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratni zločin nad pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a jedan od optuženika dugogodišnji je savjetnik sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tužiteljstvo u Brčkom potvrdilo je kako je optužnica podignuta protiv Dodikova bivšeg savjetnika Pantelije Ćurguza te Željka Slijepčevića. Optužnica ih tereti da su u rujnu 1994. u Krepšiću pokraj Brčkog mučili zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupali prema njemu kao ratnom zarobljeniku.

Ćurguz (61) i Slijepčević (54) sada su optuženi za nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje zarobljenog pripadnika HVO-a iz Orašja inicijala I.S.

On je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću i ondje su ga vezanog tukli i tjerali da prizna zločine protiv srpskog stanovništva.  

Ćurguz je tada je bio načelnik stožera brigade, a Slijepčević časnik za sigurnost.

Nakon rata Ćurguz je bio predsjednik Udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, a u vrijeme kada je Milorad Dodik bio predsjednik RS-a, Ćurguz mu je bio savjetnik za obranu i sigurnost.