Podijeli članak

"Velik je problem u Sisačkoj biskupiji val iseljavanja koji je zadnjih godina pogodio čitavu domovinu, a posebno naše krajeve Banovine, Posavine, Pokuplja i Pounja", istaknuo je danas biskup Vlado Košić na 10. zavjetnom hodočašću vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.
 
Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje koje je biskup Košić predvodio u zajedništvu sa sedamdesetak svećenika iz svih župa biskupije, prenosi Hina. Biskup je naglasio da Crkva ne može otvarati nova radna mjesta ni utjecati na to da država smanji poreze, a poveća plaće, ali se može brinuti posebno za obitelji.
 
"U tu svrhu imamo i Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji. Sve više je mladih brakova koji se raspadaju. Stoga treba poboljšati pripravu za brak, poučiti mladence da je to važan životni korak koji se ne može učiniti bez potrebnih uvjeta koje ne smijemo izostaviti ako želimo da katolički brak bude ono što je Isus za njega rekao: Što Bog združi, čovjek da ne rastavlja!" rekao je Košić.
 
Odnos prema djeci pitanje je opstanka
 
Naglasio je kako je odnos prema djeci pitanje našeg opstanka, kako je sve manje rođenih, a sve više umrlih te kako to nije problem samo u Sisačkoj biskupiji nego i u čitavoj domovini, ali i u Europi.
 
"Kao da današnje obitelji sve manje vole djecu, kao da žele živjeti samo za sebe i svoju komociju, nisu spremne na žrtvu. Potičem stoga sve obitelji koje mogu imati djecu da se ne boje prihvaćati brojno potomstvo jer djeca su blagoslov, i za roditelje, i širu obitelj, za župu, za biskupiju i za čitavu domovinu", istaknuo je Košić.
 
Biskup je naveo kako subotnjim hodočašćem započinje proslava 10. godišnjice Sisačke biskupije te je stoga odlučio ovu pastoralnu godinu nazvati Godinom biskupije. Najavio je kako će proslava te obljetnice biti na dan ponovne uspostave, 5. prosinca, te kako će tada biti predstavljen "Šematizam Sisačke biskupije" koji će prikazati trenutno stanje u biskupiji, priopćila je Sisačka biskupija.