Podijeli članak

U istraživanju se navodi da su iz BiH, koja ima oko 3,5 milijuna stanovnika, otišla 323 državljanina, od kojih 81 maloljetnik i 61 žena, piše Večernji list, izdanje za BiH.

Pretpostavlja se da je tijkom boravka u Siriji i Iraku posljednjih godina poginuo znatan broj državljana BiH, dok je u BiH zabilježeno da je poginulo 71 lice, među kojima tri žene i četiri maloljetnika.

U istraživanju se navodi da su muškarci iz BiH koji su se priključili terorističkoj organizaciji Islamska država u prosjeku imali 32 godine, za razliku od žena koje su imale 27 godina.

U ovom dokumentu se navodi da se u BiH sa područja koje je kontrolirala Islamska država, nakon njenog sloma, vratilo tek 46 muškaraca, šest žena i četiri maloljetna lica.

List podsjeća da je nedavno ministar sigurnosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao da se u zarobljeničkim kampovima nalazi 100 muškaraca, 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma ove terorističke organizacije, a koji se mogu povezati sa BiH i imaju pravo na povratak.

Nedavno je stručnjak za međunarodnu sigurnsot Gordan Akrap ukazao da se BiH mora uozbiljiti i suočiti sa svim problemima koji je čekaju, među kojima je i pitanje radikalizma i ekstremizma, protiv čega se u ovoj zemlji ne preduzima ništa.