Podijeli članak

Tagovi

Brčanska tvornica za proizvodnju jestivog ulja Bimal prošla je proces certifikacije u skladu sa Smjernicama za označavanje i kontrolu "Bez GMO prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini", a prema "Bez GMO standardu".

Na zajedničkoj konferenciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Dunav Soje u Sarajevu razgovarano je o važnosti Bez GMO označavanja u BiH.   

Direktorica Korporativnih komunikacija Studen Holdinga u čijem sastavu posluje fabrika za proizvodnju jestivog ulja Bimal Nataša Pucar navela je da zahvaljujući "Bez GMO Smjernicama" i standardu "Bez GMO Dunav Soje" konačno imaju priliku da odgovore na inicijativu potrošača koji žele mogućnost izbora u kupovini, te da uskoro svoje proizvode obilježe oznakom "Bez GMO proizvedeno" jer su proizvedeni od sirovina koje su garantirano bez genetskih modifikacija.

- Mi smo prošli proces certifikacije za našu cijelu proizvodnju i u iščekivanju certifikata s velikim zadovoljstvom možemo reći da je Bimal domaći "Bez GMO" proizvođač - rekla je Pucar.

Bimal je od akvizicije 2002. opredijeljen za "Bez GMO" proizvodnju i za tu odluku nikada nije bilo prostora za kompromis, stoga je ta oznaka odlična prilika za sve bh. proizvođače da istaknu svoju dodatnu vrijednost i time odgovore na zahtjeve suvremenih potrošača, poručili su iz te kompanije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je kako je oznaka "Bez GMO proizvedeno" otvorila novu priliku za domaće proizvođače, te da su kompanije Bingo i Bimal prepoznale značaj izbora pri kupovini i informiranja naših kupaca.

Proizvodi kompanije Bimal će, osim Bingovih konzumnih jaja, na policama objekata širom zemlje nositi oznaku "Bez GMO proizvedeno". Tako uspješno je odgovoreno na zahtjev 90 posto anketiranih građana u BiH, priopćeno je iz Bimala.