Podijeli članak

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavio kanadski Fraser institut.

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada ju je dijelila s Liberijom.

- BiH ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajeni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, BiH u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno tome, javljaju se negativni utjecaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti - objašnjava Tanja Porčnik, viša suradnica Fraser Instituta.

Direktor udruženja Multi iz Tuzle Admir Čavalić kazao je da BiH najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija.

- Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali s većom stopom realizacije konkretnih mjera za unapređenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje 'Multi' dovodi stručnjake iz Fraser Instituta, a kako bi 28. novembra ove godine u Sarajevu razgovarali s političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja - dodao je Čavalić. 

Prema izvještaju Ekonomske slobode svijeta, Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto po pitanju ekonomskih sloboda. Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. Najgore ocijenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela. Neke od zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmetom izvještaja, zbog nedostatka podataka.

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta mjeri stupanj političke i institucionalne podrške ekonomskim slobodama jedne zemlje. Ovogodišnji izvještaj je obuhvatio 162 zemlje i teritorije i bazira se na podacima iz 2017. godine. 
 
Fraser Institut izdaje izvještaj Ekonomske slobode svijeta u kooperaciji s Economic Freedom Network, koju čini grupa nezavisnih istraživačkih i obrazovnih institucija u gotovo 100 zemalja svijeta. Riječ je o globalnom instrumentu za mjerenje ekonomskih sloboda, s fokusom na pet različitih oblasti: veličina države; pravni sistem i vlasnička prava, pristup čvrstoj valuti, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, rada i biznisa, priopćeno je iz udruženja Multi.