Podijeli članak

Prema godišnjem priopćenju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), najkonkurentnija država svijeta je Švicarska, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 107. mjestu, što je za četiri pozicije bolje u odnosu na prošlogodišnji indeks.

Treba napomenuti da je na tablicu najkonkurentnijih država svrstano 138 država svijeta.

U usporedbi sa susjednim državama i državama u okruženju, Bosna i Hercegovina ocijenjena je kao najlošija. Naime, Slovenija zauzima 56. mjesto, Hrvatska 74. mjesto, Mađarska 69. mjesto, Srbija 90. mjesto, Crna Gora 82., Makedonija 68. mjesto, Albanija 80. mjesto, Bugarska 50. mjesto i Rumunjska 62. mjesto.

Na prvom mjestu je Švicarska, a iza nje slijede Singapur, Sjedinjene Američke Države, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Hong Kong (Kina), Finska, Norveška, Danska, Novi Zeland, Tajvan i Kanada.

Indeks konkurentnosti u slučaju Bosne i Hercegovine iznosi 3,80 i bazira se na tri podindeksa koji je potom podijeljen na ekonomske stupove.

Po osnovnim parametrima Bosna i Hercegovina se nalazi na 94 mjestu (Stupovi: institucije – 126. mjesto, infrastruktura – 105. mjesto, makroekonomija – 76. mjesto, zdravstvo i osnovno obrazovanje – 50. mjesto).

Po parametrima efikasnosti BiH zauzima 106. mjesto (Stupovi: visoko obrazovanje – 92. mjesto, trgovina dobara – 129. mjesto, radna snaga – 125. mjesto, financijsko tržište – 101. mjesto, tehnološka opremljenost – 76. mjesto i veličina tržišta – 98. mjesto).

Po parametrima inovacija Bosna i Hercegovina zauzima 122. poziciju (Stupovi: unapređenje poslovanja – 115. mjesto i inovacije - 125. mjesto).

Svjetski ekonomski forum države svijeta rangira u pet ekonomskih grupa – grupu koja ekonomiju bazira na utjecajima (faktorima), grupu koja ekonomiju bazira na efikasnosti, grupu koja ekonomiju bazira na inovacijama i dvije prijelazne grupe.

Bosna i Hercegovina se nalazi među 30 zemalja koji svoju ekonomiju baziraju na efikasnosti, zajedno sa Crnog Gorom, Srbijom, Albanijom i Bugarskom.

Najproblematičniji faktori koji BiH pozicioniraju na nisko 107. mjesto su neefikasan državni aparat, korupcija, nestabilnost vlasti, nestabilnost politika, porezna regulacija, visina poreza, pristup financiranju, nedovoljno obrazovana radna snaga, nedovoljno razvijena infrastruktura te kriminal i krađa.

Najmanje problematični faktori su regulacija rada, loša radna etika, nedovoljan kapacitet inovacija, inflacija i zdravstvo.

Neke od kategorija u kojima smo najlošije rangirani (u zagradi je pozicija BiH među 138 država)

- Broj dana potrebnih za početak biznisa (133)
- Zaštita intelektualnog vlasništva (132)
- Rasipništvo državne potrošnje (133)
- Transparentnost državne politike (132)
- Obim obuke osoblja (133)
- Kvaliteta obrazovnog sustava (130)
- Oslanjanje na profesionalno upravljanje (134)
- Kapacitet države da zadrži talente (134)
- Kapacitet države da privuče talente (135)
- Kapacitet za inovacije (134)