Podijeli članak

Na Summitu o zapadnom Balkanu u poljskom Poznanu, Europska unija i lideri regije podržali su novi paket projekata u okviru Agende povezanosti (Connectivity Agenda), koji uključuje 96,8 milijuna eura bespovratnih sredstava za tri nove dionice Koridora 5C u Bosni i Hercegovini.

Kako je priopćeno je iz Delegacije EU u BiH u najnovijem paketu, BiH će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regiji zapadnog Balkana.

U skladu s iskazanom opredijeljenošću na prethodnim summitima u okviru Berlinskog procesa u Beču, Parizu, Trstu i Londonu, te na Summitu između EU i zapadnog Balkana 2018. godine u Sofiji, novi paket doprinosi ispunjavanju obećanja o jednoj milijardi bespovratnih sredstava EU koja su izdvojena 2015. godine kako bi se podržala provedba Agende povezanosti do 2020. godine”, navedeno je u priopćenju DEU BiH.

Europska unija će kofinancirati tri nove dionice Koridora 5C u Bosni i Hercegovini, u iznosima:

1. Putnikovo brdo 2 tunel Medakovo čvorište autoceste, poddionica u FBiH – grant EU od 15,9 milijuna eura

2. Poprikuše – Nemila poddionica autoceste u FBiH – grant EU od 42,1 milijuna eura

3. Rudanka čvorište – Putnikovo Brdo 2 tunel – dionica autoceste u Republici Srpskoj – grant EU od 38,8 milijuna eura

S ova tri dodatna projekta, podrška EU Bosni i Herecgovini BiH će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava bespovratnih sredstava za ukupno 13 transportnih projekata, od kojih su 206,8 milijuna eura projekti na Koridoru 5C.

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 180 milijun eura bespovratnih sredstava koji je danas podržan odnosi se na osam novih projekata iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.