Podijeli članak

Foto:Žurnral

Dvojica nigerijskih studenata koji optužuju hrvatsku policiju da ih je u Zagrebu uhitila i deportirala u BiH ispitana su u Bihaću.

BiH demantira hrvatsku policiju oko putovnica Nigerijaca

Kako javlja reporter N1 koji se nalazi na terenu, oni su danas dali iskaz Službi za poslove sa strancima u kojem su ponovili ranije tvrdnje, a njihov identitet je potvrđen putovnicama koje je poštom poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

Putovnice je prijatelj, kaže Ujić, pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali također žele da se vrate u svoju zemlju.

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je za N1 da je nigerijskim studentima putovnice naknadno poslao njihov prijatelj poštom iz Zagreba.

Imali potpuno važeće vize

Kako smo danas objavili, nigerijski studenti imali su potpuno valjane vize za boravak u Hrvatskoj koje su dobili jer su se natjecali na stolnoteniskom turniru u Puli.

Index je u posjedu preslika viza dvojice nigerijskih studenata, Kennetha Chinedua Eboha i Uchenne Alexnadra Abije, koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

MVEP potvrdio autentičnost viza

Autentičnost viza dvojice nigerijskih studenata koji su u Hrvatsku došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Puli i nastupali u natjecanju u stolnom tenisu za Index je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)”, navodi se u odgovoru MVEP-a na Indexov upit.
Iz MVEP-a dodaju kako je “viza izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu (World InterUniversities Championships) koje se održavalo u Puli od 13.11 do 17.11. u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Međusveučilišnog športskoga odbora (InterUniversity Sport Committee) iz Talijanske Republike”.