Podijeli članak

Bez daljnjeg odlaganja formirati vlast na državnom i federalnoj razini, poručuju iz EU. 

Ova poruka stiže uoči rasprave o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. A uz poziv EU, stiže i nova najava, ovaj put od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Očekuje kompromis, te poručuje da su stavovi iznijeti na trilateralnom sastanku u Beogradu ohrabrujući, piše N1.

Iako su čelnici EU pozivali na formiranje vlasti, iz BiH stizale su oprečne poruke.

"Krucijalno je sada da su vlade formirane na svim razinama u BiH. Ne možemo preporučivati zemljama članicama da nastavljamo s pregovrima, ako nemamo sugovornike na drugoj strani", kazao je Johannes Hahn, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku, 29. svibnja. 

"Pitanje Vijeća ministara nema veze s kandidatskim statusom. S kandidatskim statusom prije svega ima opća politička atmosfera u BiH", istaknuo je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, 6. srpnja. 

Danas novi poziv BiH, ovaj put Savjeta EU za vanjske poslove. Bez odlaganja formirati vlast kako i se nastavilo s potrebnim reformama.

Ponovljeni poziv stiže uoči sutrašnjeg zasjedanja Savjeta za opće poslove EU na kojem će biti razmatrano otvaranje pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Kada je riječ o BiH, eventualno ostalim državama iz regije, zašto nisu one na dnevnom redu. To je pitanje za institucije EU koje kreiraju agendu", kazala je Martina Trogrlić, portparolka Direkcije za europske integracije.

"To je još jedna loša poruka za nas, i rezultat izgubljenih godinu dana nakon izbora", istaknuo je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

A godina dana, izgubljena je uvjetovanjem, ali ne i onim iz EU, već međusobnim, stranačkim.

"Krajnje je vrijeme da se napravi korektan kompromis i cijenim da bi spomenuta trilaterala, odnosno stavovi predsjednika Erdogana i Vučića koji su bili na toj liniji, mogli biti ohrabrujući", izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Ukoliko EU odluči otpočeti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, BiH će na ovim prostorima, uz Kosovo, biti na začelju zemalja koje teže EU.