Podijeli članak

Već i ptice na grani znaju da je pandemija koronavirusa paralizirala odvijanje normalnog života na Zemlji. Kolateralna žrtva svega toga je i sport, samim tim i do sada najvažnija sporedna stvar na svijetu - nogomet.

Dok planet osluškuje što je novoga u borbi protiv korone, drugo uho, barem djelomično prati i osluškuje što će biti s nogometom. Pauzirana su nacionalna prvenstva, Kupovi, Liga Prva, Europska Liga. Na tlu Europe loptu jure još samo Bjelorusi, iako ne znamo do kada će i oni.

U BH Telecom Premijer Ligi klubovima je ostalo da odigraju još samo treći dio prvenstva, točnije 11 utakmica. Vrh ljestvice drži aktualni prvak države FK Sarajevo, drugi je njihov gradski rival Željezničar, dok treća i četvrta pozicija pripadaju mostarskom Zrinjskom i banjalučkom Borcu. Što će biti s Premijer Ligom još uvijek se ne zna. Neslužbeno, NSBiH ima četiri plana za nastavak prvenstva a svima je zajedničko da se sve skupa, uključujući i polufinale i finale Kupa BiH mora završiti do 30. lipnja.

Kako je ova situacija s COVID - 19 virusom jako neizvjesna logično je da su u igri opcije i zaključivanja, ili potpunog poništavanja prvenstva. Konkretno i jedan i drugi scenarij mostarskom Zrinjskom bi vrlo vjerojatno donio izlazak u europska natjecanja.

Ako se prvenstvo zaključi i usvoji konačni poredak, što je možda u ovom trenu i nekako najrealnija opcija, prvak bi bio FK Sarajevo koje bi izašlo u pretkolo Lige Prvaka, dok bi u istu fazu Europske lige išli Željezničar, Zrinjski i Borac na temelju aktualnog plasmana.

No ukoliko bi se primijenio radikalniji i ipak malo radikalniji potez, te se prvenstvo potpuno poništilo što bi bilo onda? U tom slučaju postoje dva scenarija. Jedan je da bi u Europu išle ekipe koje su se u Ligi prvaka i Europa ligi natjecale i prošle godine. Sarajevo je i tad bilo bh. predstavnik u Ligi Prvaka dok su u Europa Ligi BiH predstavljali Zrinjski, Široki i Radnik iz Bijeljine nakon što je Željezničar izbačen iz Europe zbog administrativnih problema.

Postoji i priča koja kaže da je u tom slučaju UEFA, u slučaju poništavanja prvenstva, naložila savezima da ostave klubovima da se sami nagode tko će u Europu, no poznavajući prilike u Bosni i Hercegovini i od toga bi se napravio slučaj pa je taj scenarij malo vjerojatan. Kako god završi, ako naravno prvenstva budu obustavljana, mostarski Zrinjski će opet predstavljati BiH u Europa Ligi gotovo u svakom slučaju. Ipak, bilo bi najbolje i svima najprihvatljivije da se situacija normalizira i lopta opet skoro zakotrlja nogometnim terenima kako u BiH, tako i svugdje gdje god su lige obustavljene.

Slažemo se da je zdravlje daleko najbitnija stvar na svijetu, no složit ćemo se da je i život bez nogometa blago rečeno - dosadan.

AU:B.B