Podijeli članak

Brojni bh. studenti koje je pandemija koronavirusa zatekla na studiju u inozemstvu našli su se u veoma teškoj situaciji, budući da su zbog širenja virusa mnogi ostali bez zaposlenja koje je većini neophodno kako bi plaćali studij i uzdržavali se.

Sada su prepušteni sami sebi, jer su granice zbog pandemije zatvorene, pa kući ne mogu i ostali su “zaglavljeni” tamo gdje studiraju. S obzirom na to da ne rade, mnogi nisu u mogućnosti priuštiti sebi redovne obroke niti platiti stanarinu. Uz sve nedaće koje su ih pogodile i njihova država potpuno je na njih zaboravila.

Bez zaposlenja

Aida Sertović trenutno studira u SAD, a uz to što prima stipendiju s fakulteta, radila je kako bi se uzdržavala, piše Dnevni avaz. 

- Zbog koronavirusa sam ostala bez posla, a kad sam pomislila da ću se uspjeti vratiti kući, saznala sam da Američka ambasada u BiH ne izdaje vize i da ću do daljnjeg morati ostati u Americi, jer ako bih napustila Ameriku i ne bih produžila vizu, izgubila bih pravo nastavka školovanja. Moje kolege i ja smo očekivali bilo kakav kontakt, barem i samo telefonski poziv ili e-mail od naše ambasade, da provjere kako smo, ali smo očito prepušteni sami sebi - kazala je Sertović.

Iz organizacije “Western Balkans Alumni Association” (WBAA), koja okuplja studente s Balkana koji studiraju u inozemstvu, slali su upozorenja i tražili od vlasti da se angažiraju po ovom pitanju, a istovremeno su skupljali podatke o bh. državljanima koji studiraju izvan zemlje te ovaj  popis sa stalnim ažuriranjem dostavljali svim relevantnim institucijama u BiH.

Povratak u domovinu

Do sada je skupljeno više od 6.400 podataka o bh. studentima u inozemstvu, a procjena je da njihov konačan broj prelazi 10.000. Samir Beharić, član Upravnog odbora WBAA, navodi kako su proveli istraživanje na uzorku od 400 bh. studenata.

- Jedna trećina studenata obuhvaćenih anketom financijski je izuzetno ozbiljno ugrožena, dok je jedna trećina njih srednje ugrožena. Neki su kazali kako nemaju novca da plate stanarinu i hranu, a minusi na računima stalno rastu - upozorio je on.

Vlasti pod različitim izgovorima onemogućile su državljanima BiH povratak u domovinu, istovremeno im ne osiguravši bilo kakvu konkretnu materijalnu pomoć, navode iz WBAA.