Podijeli članak

Bh. košarkaši izborili su kvalifikacije za SP koje će se 2019. igrati u Kini.

Za kvalifikacijski ciklus koji započinje 24. studenoga, izbornik Duško Vujošević objavio je uglavnom očekivani popis igrača te stručni stožer u kojem nema njegovog dosadašnjeg pomoćnika mladoga Josipa Pandže, piše Večernji list.

Odmah su poletjele strijele s upitom zbog čega u stručnom stožeru nema mladog stručnjaka koji je BiH donio najveći reprezentativni uspjeh u povijesti, 1. mjesto na Europskom kadetskom prvenstvu. I sam izbornik Duško Vujošević i Josip Pandža nisu ostali bez riječi, gdje svaka nova rađa na desetke drugih, počesto i negativnih stvari. Vujošević se odrekao Pandže zbog navodne njegove izjave kako je Vujošević vrhunski stručnjak, ali ne i vrhunski čovjek. Informaciju da se više ne nalazi u stručnom stožeru, Josip Pandža je saznao prije 40-ak dana i odmah stupio u kontakt s Vujoševićem koji mu telefonom nije htio iznijeti detalje, već je to ostavio za neposredni susret, do kojega najvjerojatnije neće doći.

Bilo kako bilo, izbornik ima potpuno pravo birati stručni stožer pa iz njega izostaviti koga hoće, pa neka je riječ i o mladom i darovitom treneru koji iza sebe ima rezultat. No, direktor reprezentacije koji obavlja sve kontakte i predstavlja KS, kojega zapravo i nema, nije činio ništa da se sačuva mladi stručnjak jer im je upravo on donio i najveću promidžbu. Lojalnost...

Mladi trener oglasio se i na svom facebook profilu na kojem je, između ostalog, napisao:

- Lojalan sam Vujoševiću od prvog dana, oduševljen njegovim znanjem. Već 10 godina mi je idol. Lojalan sam i reprezentaciji. Imao sam ponudu U18 reprezentacije Hrvatske i odbio. Ako je lojalnost ulizivanje, nisam lojalan. S reprezentacijom BiH osvojio sam tri zlatne medalje. Savez me je trebao zaštititi bar minimalno, da me se ne blati, ne dopustiti sukob, ne zbog simpatija, nego zbog rezultata koje mi ne može oduzeti.

Više puta su ljudi iz rukovodstva saveza izjavili da me je izbornik neopravdano smijenio. Na to mišljenje koje sam čuo svojim ušima ide izjava na službenoj stranici Saveza, gdje me se napada na ljudskoj osnovi, bez ikakvih argumenata. Službena stranica KS postoji za službene podatke o Savezu, a ne za privatna mišljenja i njihovo iznošenje o temi tko je kakav čovjek.

Kako je moguće da direktor reprezentacije izjavi da ne zna što se objavljuje na službenoj stranici KS?

Tko se pita što će se objavljivati, tko odlučuje o postavljanju trenera, smjenama, životu i smrti u bh. košarci, zbog čega su izjave direktora i izbornika u rasponu od 8 sati različite? Moj teren nisu svađe, podmetanja, izmišljanja, igre riječima, okretanje svake priče u svoju korist i zaključci bez argumenata.

Nazivam stvari pravim imenom, onako kako su se dogodile. Svjestan sam da više nemam prilaz reprezentaciji BiH dugo poslije ovog teksta, ali pognuti glavu neću, ni taktizirati, ni šutjeti, samo sutra isposlovati bolju poziciju, kao što mnogi rade. Svim članovima BiH želim da dožive ono što sam ja doživio u 5 godina rada u reprezentaciji.