Podijeli članak

Ministar financija Vjekoslav Bevanda se oglasio nakon sjednice Vijeća ministara i usvajanja odluke o raspodjeli sredstava od MMF-a kazavši da je ta tema dugo "zagađivala" javni prostor u BiH, a govorio je i ostavci Fahrudina Radončića na mjesto državnog ministra.

Ukupno 330 milijuna eura će biti raspoređeno entitetima i Brčko distirktu u procentima 61,5 za FBiH, 37,5 posto za RS i jedan posto Distriktu, prenosi Klix.ba. 

"Ova tematika zagađuje javni prostor BiH. Ako ste realni vidjeli ste koliko je manipulacija bilo i zato sam sretan i zadovoljan da je ova odluka jednoglasno usvojena", rekao je Bevanda.

"Ovo je treći put da pokušavamo donijeti odluku, ova donesena odluka se nije razlikovala ni u čemu posebno od prethodnih koje nisu dobile suglasnost", dodao je Bevanda. Prokomentirao je i ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH:

"Rekao sam da mi je žao jer je bio jedan od rijetkih ljudi koji su se držali principa. Često je glasao i protiv mene, ali mislim da smo imali neki džentlmenski odnos tu. Mislim da će se osjetiti njegov odlazak, ne želim da to bude tako, ali gospodin Radončić je izuzetno kvalitetno i hrabro radio svoj posao."

Radončić je rekao da ima više razloga za podnošenje ostavke, a jedan od tih je i njegovo drugačije viđenje migrantske situacije u BiH.