Podijeli članak

Nakon ponovljenog drugostupanjskog postupka po nalogu Ustavnog suda Srbije, Žalbeni sud u Beogradu donio je pravomoćnu presudu u slučaju protiv optuženih za ratne zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. i 21. studenoga 1991. godine, kada je ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljenika, piše RTS.
 
Presudom koja je danas objavljena na zatvorske kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora osuđena su osmorica optuženih, dok su zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka, četvorica optuženih oslobođena. 
 
Dio prvostupanjskih optužbi je potvrđen
 
Žalbeni sud je tako potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su na 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je djelomice promijenio presudu o krivici u postupku protiv Miroslava Đankovića i Saše Radaka koje je osudio na po pet godina zatvora.
 
Presuda je promijenjena i u postupku protiv Nade Kalab kojoj je kazna s devet povećana na 11 godina zatvora, kao i u postupku Ivana Atanasijevića (novo ime mu je Ivica Husnik) kojem je kazna smanjena s 20 na 15 godina zatvora.

Drugostupanjskom presudom promijenjena je i osuđujuća presuda pa su zbog nedostatka dokaza pravomoćno oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović.
 
Tijekom postupka pred drugostupanjskim sudom Đorđe Šošić je preminuo pa je kazneni postupak protiv njega obustavljen.
 
Ubili najmanje 200 ratnih zarobljenika
 

Okrivljeni su osuđeni jer su od popodnevnih sati 20. studenog do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine na Ovčari, kao pripadnici "teritorijalne obrane" Vukovara i dobrovoljačke jedinice "Leva sudoperica", koje su bile u sustavu tadašnje JNA, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba ranili i ubili najmanje 200 ratnih zarobljenika.
 
Riječ o pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, policije, dragovoljaca i osoba koje su pratile te oružane snage iako neposredno ne ulaze u njihov sastav, navodi se u presudi. Njih su prethodno zarobili pripadnici JNA i predali pripadnicima TO Vukovar.
 
U obrazloženju presude Žalbeni sud navodi da je protiv Jovice Perića, Milana Vojnovića, Milana Lančužanina i Predraga Dragovića bilo relativno malo dokaza, kao i u protiv Saše Radaka i Miroslava Đankovića za pojedine zločine pa je sud morao postaviti određeni standard u pogledu mogućnosti dokazivanja određenih činjenica.