Podijeli članak

U noćašnjem sukobu zagovornika nezavisnosti Katalonije i policije u Barceloni ozlijeđeno je 46 osoba, čime se nakon tjedan dana mirnih okupljanja nasilje vratilo na ulice.

Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija koja zahtijeva primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, okupila je oko 10.000 prosvjednika ispred zgrade španjolske policije u Barceloni.

Prosvjedujući protiv ranijeg nasilnog djelovanja policije došli su pred zgradu ispred koje su bile postavljene željezne ograde i kordon interventne policije. Na tom istom mjestu, u ulici Via Laietana, prije devet dana je došlo do najžešćeg okršaja nakon što je prethodno Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za katalonske čelnike koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum pa proglasili republiku Kataloniju.

Prosvjednici su prvo bacali gumene loptice prema zgradi policije, simbolizirajući gumene metke koje je španjolska policija koristila u rastjerivanju mase. Nakon toga su poletjele limenke pive, boce, jaja i petarde a policajci su odgovorili palicama. Ponovo su zapaljeni kontejneri i postavljane barikade.

Hitna pomoć je izvijestila kako su u Barceloni liječničku pomoć zatražile 44 osobe a još dvije u obližnjem gradiću Mataró.

CDR, 'kišobran' pod kojim se nalazi više skupina zagovornika nezavisnosti nastao je 2017. pod imenom Odbori za obranu Referenduma, a nakon proglašenja republike promijenio je ime. Većinom se sastoji od mlađih ljudi koji od katalonske vlade traže primjenu ranije proglašene nezavisnosti. Zahtijevaju odlazak španjolske policije iz Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, te su ogorčeni osuđujućim presudama za ukupno dvanaestero dužnosnika koji su proveli referendum.

Unatoč pozivima katalonske vlade na mirne prosvjede organizacija se nastavlja sukobljavati s policijom.

Od kada je Vrhovni sud izrekao osuđujuće presude u Kataloniji je bilo ozlijeđeno ukupno 650 osoba među kojima brojni policajci.