Podijeli članak

Udruženje banaka BiH smatra da građanima BiH, koji to žele, treba omogućiti otvaranje računa u komercijalnoj banci ili obavljanje neke druge usluge putem video-poziva.

Ovakav prijedlog bankara iznijet je u Bijeloj knjizi Udruženja banaka BiH, u kojoj je sastavljen prijedlog mjera za poboljšanja usluga banaka prema klijentima, piše današnji Večernji list BiH.

"U digitalnom svijetu, u kojem trenutno živimo, neposredni kontakt nije nužan kako bi se ostvarila odgovarajuća interakcija koja po kvaliteti ne zaostaje u odnosu na neposredni kontakt", ističe se u prijedlogu mjere Udruženja banaka BiH.

Tehnološka dostignuća, kako se navodi, pružaju mogućnost da se s većom preciznošću identificiraju osobe preko aplikativnih rješenja u odnosu na neposredni kontakt, s obzirom na to da su sustavi u mogućnosti usporediti biometrijske karakteristike s osobnim dokumenata s biometrijskim karatkeristikama sugovornika.

Ovakvim pristupom, za koje u BiH ne postoji zakonsko rješenje, klijentima bi se omogućila ušteda vremena, kao i otvaranje računa onima koji objektivno nisu u mogućnosti doći u banku, poručuju bankari.