Podijeli članak

Do kraja ove godine na Manjači kod Banje Luke bit će u funkciji stočno groblje, čime će biti riješen višegodišnji problem zbrinjavanja životinjskog otpada. 

"Izgradnjom ovog groblja, Banja Luka će biti prva lokalna zajednica u RS koja će na kvalitetan način riješiti pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uvjeta za brigu o životinjama. Ovdje će biti obavljani ukopi uginulih ili eutanazarinih životinja", ističe Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema najavama iz tog centra, stočno groblje locirano je na Manjači, odnosno na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na kojoj se ukopavanje životinjskog otpada odvijalo i do sada, ali na nepropisan način, uz nepostojanje osnovnih sanitarno-tehničkih uvjeta koje bi stočno groblje trebalo ispunjavati.

Izgradnja groblja, na površini od 10.000 kvadratnih metara, privodi se kraju, i, kako najavljuje Ilić, trebalo bi biti u funkciji do kraja ove godine.

Načelnik banjalučkog gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman naglašava da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i propisanu proceduru. Ističe da je u cijelom procesu veoma značajna uloge buduće higijeničarske službe.

Izgradnjom stočnog groblja ujedno će biti riješen problem sa sahranjivanjem uginulih kućnih ljubimaca. 

Naime, u izdvojenom dijelu groblja bit će smještene parcele za ukop kućnih ljubimaca, gdje će građani, također uz propisanu proceduru, moći sahraniti svog kućnog ljubimca.