Podijeli članak

Foto: Ilustracija

Većina roditelja se iz dana u dan susreće sa vječitom dilemom: poslati dijete u vrtić ili ga dati na čuvanje baki, ali izgleda da je znanost zadala konačni udarac ovome pitanju - djeca o kojoj se brine rodbina bolje se razvija od vršnjaka koji idu u vrtiće. 

Naime, istraživanje britanskog Instituta za fiskalna istraživanja i organizacije "Nuffield" pokazala je da su djeca koju čuvaju baka ili djed emocionalno zrelija i sigurnija te da imaju širi riječnik nego vršnjaci koji idu u vrtiće, prenosi Avaz.

Postoje dokazi o pozitivnoj vezi između socijalno-emotivnog razvoja i brige bake ili djeda, rekla je dr. Caroline Bryson, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je, također, pokazalo da bake i djedovi čuvaju skoro 60 posto djece predškolske dobi i to zato što roditelji žele da njihova djeca odrastaju u brižnom okruženju punom ljubavi.

Rezultate istraživanja objasnila je Sue Palmer, autorica knjige "Toxic Childhood" ("Toksično djetinjstvo"), koja kaže da je bakama i djedovima, za razliku od neke nepoznate osobe, na pameti jedino dobrobit njihovih unuka.

Dijete uz sebe ima odraslu osobu punu ljubavi koja jedino misli o njegovoj budućnosti. Očito je da će bake i djedovi biti brižniji nego osobe koje čuvaju djecu za novce, pojasnila je Palmer za "Telegraph".

Pogled.ba