Podijeli članak

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober i specijali predstavnik austrijske vlade za koronavirus Clemen Martin Auer najavili su danas da će Austrija s cijepljenjem krenuti već u siječnju te da će na raspolaganju imati 16,5 milijuna doza cjepiva. Austrija u nabavku cjepiva ulaže oko 200 milijuna eura, prenosi kroativ.

Cijepljenje u Austriji održat će se u tri faze. Prva faza uključivala bi cijepljenje štićenika i zaposlenika domova za starije i nemoćne osobe te rizične skupine. U prvom dijelu druge faze cijepilo bi se osoblje u zdravstvenom sektoru, a potom, ljudi koji rade u sustavu, poput osoblja koje radi u policiji, pravosuđu, obrazovanju itd. Treća faza uključivala bi cijepljenje šireg dijela stanovništva, na dobrovoljnoj bazi.

U siječnju i veljači već bi moglo biti dostupno milijun doza, a do ožujka još dva milijuna doza. U trećem tromjesečju trebali bi se cijepiti svi koji se žele cijepiti. Prema planu, do ljeta bi moglo biti cijepljeno već 50 % populacije.

“Što više građana obuhvatimo cijepljenjem, to bi rizik od koronavirus postupno trebao biti manji”, kaže Anschober te dodaje kako se nada da će građani iskazati dobru volju za cijepljenjem protiv koronavirusa.