Podijeli članak

Banjalučanin David Knežević apelira na institucije u Bosni i Hercegovini da pomognu njemu i njegovim kolegama da se vrate u državu. Prema Kneževićevoj procjeni, trenutno na brodu Seven Seas Navigator se nalazi devet državljanja BiH.

Inače ovaj kruzer kompanije Regent dio je korporacije Norwegian Cruise Line-a. Knežević ističe da preko 70 dana, on i njegove kolege nisu kročili na tlo.

Sve je počelo s izvanrednom situacijom sa kojom se suočilo cijeli svijet, te kada su države proglasile izvanredno stanje. David Knežević nam objašnjava da je njegova kompanija obećala da će kontaktirati bosanskohercegovačke ambasade, ali ne može nam sa sigurnošću nam potvrditi jesu li to ikada uradili.

I sam David posalo je e-mail ambasadi BiH u Washingtonu još 18.4.2020. godine, ali nikada nije dobio nikakv odgovor.

"Prvo smo bili zaglavljeni u Americi, jer Amerika nije dozvoljavala letove za Europu. Tu smo čekali mjesec dana neke promjene, do kojih nije došlo i onda su odlučili da krenu brodom za Europu kako bi nas iskrcali. Tada sam se obratio ambasadi Bosne i Hercegovine u Americi da nam osiguraju čarter let kako bi smo mogli svojim kućama. Nisam dobio odgovor. Poslije toga nam je kompanija obećavala da ćemo svi otići kućama iz Barcelone, jer nam je to bio drugi cilj. Putovali smo 19 dana do Barcelone preko Atlantika. Kada smo došli u Barcelonu ponovo po riječima kompanije , Barcelona nam nije dala izlazak iz broda, jer smo imali dvoje ljudi koje su bili u karanteni. Rekli su nam da ih moraju testirati i ako budu negativni da ćemo moći kućama. Međutim, poslije testa i negativnih rezultata Barcelona je odlučila da nas zadrži u karanteni 14 dana. Na to moja kompanija nije pristala i jedva smo napustili Barcelonu. Na neki način, osjećamo se kao taoci, jer na brodu nema zaraženih, a drže nas zatvorene i ne možemo doma već duže od 75 dana" prepričava za N1 David Knežević.

Treća nada državljanima BiH bila je talijanska Genova u kojoj se trenutno nalaze.

"Dok smo putovali za Italiju ponovo su nam obećali da ćemo od tu napustiti brod. Međutim već smo ponovo tri dana u Genovi i nema nagovještavanja nikakvih kada će nas pustiti. Zbog ovakve situacije apelirao bih državi BiH, da učini nešto kako bi nam pomogla i kako bi naših nekoliko državljana Bosne i Hercegovine, nakon dva i pol mjeseca mogli doći kući. Jedini način koji nam je preostao da preko medija saznaju da smo ovde zaglavljeni, te kako bi mogli da kontaktiraju našu kompaniju i objasne o čemu se radi. Na brodu nema zaraženih a mi se osjećamo kao nečije žrtve, ovdje smo preko dva i pol mjeseca bez posla. Sjedimo, nismo vidjeli svoje obitelji u ovoj teškoj situaciji i umorni smo!" kaže Knežević.

U trenutku objavljivanja ovog teksta Knežević se nalazio u Italiji.