Podijeli članak

Američke snage su se povukle iz svoje najveće baze na sjeveru Sirije, objavila je jedna NVO, dok je jedan turski vojnik poginuo u borbama koje traju unatoč primirju između kurdskih snaga i pro-turskih grupa u toj regiji.

Prije tjedan dana, Sjedinjene Države su objavile povlačenje 1.000 američkih vojnika raspoređenih na sjeveru i istoku Sirije tijekom rata. Pet dana ranije počela je turska ofanziva na glavnu kurdsku policiju "Jedinicu za zaštitu naroda" (YPG).

To je prvo povlačenje američkih snaga iz oblasti uz granicu Turske na sjeveru Sirije od 7. listopada kada je to najavio američki predsjednik Donalda Trump. Ta najava je utrla put turskoj ofanzivi koja je u četvrtak zaustavljena uz krhki prekid vatre, proglašen na zahtjev Washingtona. Danas je pod američkim zastavama više od 70 oklopnih vozila s vojnom opremom i u pratnji helikoptera prošlo međunarodnim putem kroz grad Tal Tamr, vidio je dopisnik AFP-a. Po "Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava" (OSDH), konvoj se povukao iz baze Sarine kod grada Kobanea i uputio se ka istoku.

Posljednjih dana, Amerikanci su se povukli iz tri druge baze, uključujući i ključni grad Minbed i još jedan, kod turske granice. Tako su od danas sve baze u provincijama Raka i Alepo "prazne", u njima više nema američke vojne nazočnosti, rečeno je iz OSDH. Sjedinjene Države i dalje drže pozicije u provincijama Deir Ezor i Hasake, rekao je on.

Od pokretanja ofanzive 9. listopada turske snage i njihovi sirijski suradnici su osvojili pojas uz granicu od 120 kilometara između Tal Abiada i Ras al-Aina. U ofanzivi je poginulo 114 civila, a pobjeglo je 300.000, navodi OSDH. U borbama i bombardiranju je poginulo i 256 pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojima su dominirali Kurdi, a u turskim i proturskim snagama 196 boraca.