Podijeli članak

U Muenchenu se održava tradicionalna konferencija o sigurnosti. Okuplja više od 500 visokopozicioniranih lidera, političara, znanstvenika, gospodarstvenika. Glavna tema je Otuđivanje zapada i slabljenje njegova utjecaja, a u tom kontekstu politički čelnici propitat će važnost europskog poretka obrambene suradnje. Fokus će biti i na kriznim žarištima - od Libije, preko Perzijskog zaljeva do istočne Azije.

Godišnji skup koji se održava 53. put, otvorio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasovao za Trumpov opoziv. Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem Hrvatsku predstavljaju premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom dana se sastao i s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Razgovarali su o ukidanju viza za hrvatske građane. Jako je na dobrom putu da se to dogodi do kraja godine, kazao je Radman. Dodao je kako je bilo riječi o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o potpori SAD-a o ulasku Hrvatske u OECD.

Nakon sastanka Mike Pompeo objavio je na Twitteru kako je Hrvatska važna američka saveznica, kao i snažna zagovornica transatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana. Rekao je i da se raduje snažnijoj integraciji te regije u Europskoj uniji tijekom hrvatskog predjedanja.


U vrijeme kada svijet strahuje od širenja epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktualnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.