Podijeli članak

Sportska euforija u BiH se nastavlja. Ovaj put atletska groznica trese BiH i prva medalja na Svjetskom prvenstvu u atletici. Amel Tuka je doslovno digao narod na noge kada je osvojio brončanu medalju. Najbolji bh. atletičar za N1 javio se uživo iz Pekinga.

"Presretan sam i prezadovoljan onim što sam napravio. Disciplina 800 metara je najzahtjevnija disciplina u atletici, a ja sam tu tek šest godina. Iznenadio sam sebe, ali vjerovao sam u to kao i moj trener. Dobio sam veliki broj lijepih poruka i čestitki od naših susjeda iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Nije lako trčati tri trke u četiri dana. Ova sezona mi je sezona iz snova. Nosim broncu s mog prvog Svjetskog prvenstva. Ovo je meni motiv da radim jače i bolje. Svjestan sam da mi treba još treninga kako bih se spremio za Europsko prvenstvo u Amsterdamu i Olimpijske igre naredne godine, a sada me očekuje miting Dijamantne lige", rekao je Amel Tuka na početku javljanja iz Pekinga.

U 2015. godini losobni rekord je spustio za više od tri i pol sekunde, a u Peking je stigao kao najbrži atletičar svijeta.

"Atletski svijet je oduševljen moj rezultatom. To ima veći značaj jer sam Europljanin i bijelac. Treći sam najbrži Europljanin svih vremena. Prijatno sam iznenađen koliko su ljudi upućeni i znaju za mene. David Rudisha kad me vidio prvi dan ustao je, pozdravio se i čestitao mi te pokazao svoju ljudsku veličinu. On je legenda discipline na 800 metara i čovjek koji zaslužuje poštovanje", kazao je pobjednik brončani sa Svjetskog atletskog prvenstva.

Tuka je dodao da ni on ni njegov trener nisu očekivali ovakvu sezonu.

Francuski atletičar Ambroise Bosse optužio je Amela Tuku i Poljaka Kszczota za doping.

"Čuo sam tu informaciju i nasmijao se. Mi imamo redovne doping kontrole. U 10 dana u Pekingu, četiri puta sam imao kontrolu. To je sve crno na bijelo. On je razočaran, Francuska ulaže mnogo novca u njega, obećao im je medalju, pa ga nekako razumijem. Ja ću njega opet pozdraviti", izjavio je Amel Tuka.

Međunarodni olimpijski odbor odobrio je olimpijsku stipendiju za fantastične rezultate koje je Tuka ostvario na međunarodnim takmičenjima.

"Sjećam se dana kada je već ranije izašla lista dobitnika stipendije Olimpijskog odbora, a mene nije bilo na spisku. Svima želim sve najbolje, da pravimo vrhunske rezultate. Osjećao sam se ružno jer sam još tada trebao dobiti stipendiju koju sam zaslužio. Trpio sam, šutio i skupio sam snagu da napravim još veći uspjeh. Ovom prilikom im se opet zahvaljujem na stipendiji koju sam u potpunosti zaslužio svojim trudom."

Tuka se sutra vraća u svoju domovinu iz dalekog Pekinga.

"Nisam upućen u organiziranje dočeka. Ne čitam puno portale ni novine. Rasterećen sam i potreban mi je mir. Nakon Monte Carla doček je bio sjajan. Hvala svima", kazao je za N1.