Podijeli članak

Tagovi

 

Amar Maksumić, prvak Bosne i Hercegovine u judo-u u konkurenciji boraca do 18 godina trenira judo od 10 godine. Kao i u svakom sportu i u ovom postoje mnoga odricanja i žrtve, ali opet sav se taj trud isplati kada se postigne neki rezultat. Iako je Judo klub Borsa jedan od najuspješnijih, sponzori im ne pružaju dovoljnu potporu već sve plaćaju roditelji i treneri.  Ukupno trenira dvanaest puta tjedno, samo je nedjelja dan za odmor. Maksumić se priprema za juniorsko prvenstvo države koje će se održati u Vitezu. Istovremeno poboljšava formu za Balkansko, Europsko i Svjetsko prvenstvo koji će se održati u 5.,6., i 7. mjesecu. Svi koji bi željeli trenirati vrhunski judo su dobrodošli u dvoranu na Bišću Polju. Treninzi su svakim radnim danom od 18.30h do 20.00h.Kada ste se počeli baviti ovom borilačkom vještinom i od kuda ljubav za judom?

Kada mi je bilo 10 godina moj trener, Željko Zadro je došao u moju osnovnu školu i uradio jednu prezentaciju o judo-u. Judo mi se učinio kao lijep i atraktivan sport pa sam odlučio da krenem s treninzima, a ljubav se rodila s vremenom.

Pružaju li Vam sponzori dovoljnu potporu?

Budući da je Judo klub Borsa jedan od najuspješnijih, ako ne i najuspješniji sportski kolektiv u Mostaru, ne. Natjecanja, posebno Europskog ranga su skupa, a do sada sve smo plaćali uz pomoć roditelja i trenera.

Najuspješniji ste klub BiH u konkurenciji boraca do 18 godina. Koliko je potrebno truda i požrtvovnosti da bi se postigao takav uspjeh?

Kao i u svakom sportu i u ovom postoje mnoga odricanja i žrtve, ali opet sav se taj trud isplati kada se postigne neki rezultat. Objektivno gledano ni jedan sportaš se nije okitio medaljom tako što je sjedio kući i nije radio ništa da to ostvari.

Koliko često imate treninge?

Mi kadeti ( U 18 ) imamo po dva treninga na dan, svakim radnim danom uključujući i subotu. To je ukupno dvanaest treninga tjedno, samo je nedjelja dan za odmor. Dok mlađi uzrasti imaju pet do šest treninga tjedno.

Što bi poručili našim čitateljima koji bi željeli trenirati judo?

Judo je prije svega plemenit sport. Kao takav jedan je od najbrže rastućih sportova,što se tiče popularnosti u svijetu. Vjerujem da bi dosta ljudi zavoljelo judo kada bi ga počeli trenirati. Svi koji bi željeli da treniraju vrhunski judo su naravno dobrodošli u našu dvoranu na Bišću Polju. Treninzi su svakim radnim danom od 18.30h do 20.00h.

Kakvi su vaši sportski planovi za budućnost?

Trenutno se spremamo za juniorsko prvenstvo države koje će se održati u Vitezu. Istovremeno i dižemo formu za Balkansko, Europsko i Svjetsko prvenstvo koji će se održati u 5.,6., i 7. mjesecu.

Pogled.ba