Podijeli članak

Još jedan buran dan je iza mostarskog Aluminija. Gotovo istovremeno kada se održavao sastanak ‘Kriznog stožera’ zajedno s predstavnicima sindikata, osam inspektora Financijske policije FBiH započelo je s detaljnim češljanjem kompletnog poslovanja propale tvornice od 2014. do dana gašenja, 10 srpnja ove godine, piše Dnevni list.

Usporedo s tim aktivnosti, saznajemo i da Županijsko tužiteljstvo u Mostaru intenzivno na razgovore poziva bivše članove Uprave, nadzornog odbora i pojedine direktore kako bi se sklopila neka slika što su stvarni uzroci propasti nekadašnjeg giganta.

Također, kako saznajemo, uz načine na koji su se nabavljali svi inputi provjeravaju se i navodi o navodnoj ‘kupovini’ pojedinih radnih mjesta u prošlosti, ali zasada je nepoznato na koje razdoblje se to točno odnosi i tko se po tom pitanju nalazi pod ‘lupom’ istražitelja.

Sindikati nezadovoljni

Inače, sastanak sindikata, uprave i nadzornog odbora Aluminija, kojem je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prema ocjenama predstavnika sindikalnih organizacija nije prošao dobro.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata Aluminija poručio je da nije nimalo zadovoljan onim što je rečeno na sastanku.

-Na sastanku smo se upoznali o provođenju ankete koja bi bila okosnica Plana restrukturiranja poslovanja mostarskog poduzeća Aluminij, po kojoj se 64 posto djelatnika izjasnilo da bi pristalo na nastavak rada uz izmijenjene uvjete (smanjenje plaća za 50 posto), 9 posto ih se izjasnilo da bi uzelo otpremnine, 6 posto je zaokružilo i jedno i drugo, dok se 21 posto djelatnika nije nikako izjasnio, kazao je Biokšić.

Po njegovim riječima, nacrtom sistematizacije novih radnih mjesta, koja je predviđena za prvu fazu ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, predviđeno je 334 djelatnika, s tim da je za 495 uposlenika, koji imaju ugovor na neodređeno, potrebno osigurati otpremnine u iznosu od cca 4 milijuna maraka, koje Uprava društva nema.

Biokšić smatra da je i, iz tih razloga upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva.

-U ovakvoj situaciji, bez stranog investitora, i bez ikakve financijske injekcije, s ovolikim otpremninama, dovodi se u pitanje misija pokretanja proizvodnje, a federalna ministrica financija Jelka Milićević je također potvrdila da bi ovih 334 uposlenika moralo prvih mjesec, dva, radit bez plaće – napomenuo je Biokšić, koji je potvrdio da su mogući novi prosvjedi radnika.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, naveo je kako su jučerašnji razgovori bili pesimističniji nego prethodni. On je govorio i o tome što će biti s radnicima koji trebaju u mirovinu.

-Što se tiče mirovine, pričali smo o tome prošli put. Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kada, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, a mi smo to tražili pisanim putem i sa pečatom. U svakom slučaju, puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno stanje, zaključio je Bebek.

Kinezi traže ‘due diligence’

Inače, već je objavljeno da je kao rok za podizanje pogona Ljevaonice postavljen 1. rujan, a da bi se to realiziralo potrebno je osigurati oko 20 milijuna maraka ulaganja. Kada bi se uspjelo u tome na posao bi se odmah moglo vratiti više od 200 ljudi. Potom bi se nakon mjesec dana ‘palio’ pogon Anoda te naposljetku i Elektrolize, što bi koštalo dodatnih petnaestak milijuna maraka i omogućio bi se povratak više od 500 ljudi na posao.

Dakako, da bi ta ‘nova’ tvornica bila uspješnija od ‘stare’ koja je propala zbog duga većeg od 400 milijuna maraka potrebno je da bude profitabilna. To u početku znači da će radnici imati znatno manju plaću nego ranije. Predviđeno je da se plaće kreću od 600 do 900 maraka, ovisno o kojem sektoru se radi.

Jučer je na sastanku izrečena i informacija da su nastavljeni pregovori s potencijalnim investitorima iz Kine, koji su zatražili ‘due diligence’ analizu. Taj proces trajat će otprilike dva mjeseca pa je vrlo upitno hoće li se pogon Ljevaonice uspjeti startati 1. rujna, jer novca za pokretanje navodno neće biti dok se investitor ne donese konačnu odluku.