Podijeli članak

Pandemija koronavirusa utječe na sve segmente ljudskog života. Otkazana su brojna velika sportska natjecanja, turneje i koncerti, festivali i sva druga događanja tako da su i sportske, glazbene i glumačke zvijezde morale na pauzu.

Većina njih boravi u domovima u samoizolaciji i poštuje preporuke i apele nadležnih o smanjenoj društvenoj interakciji i kretanju. Upravo zvijezde svojim primjerom i javnim pozivima mogu ukazati na to koliko je prevencija važna u ovom trenutku.

Naša glazbena zvijezda Alen Islamović ovih dana vrijeme provodi u svom stanu u Zagrebu i, kako kaže, balkon je postao njegov novi svijet.

- Čak nisam do sad ni primijetio da na njemu može biti prelijepo. Jutarnja kavica s čašom šljivovice, čitanje knjige, plan nabavki za 3-4 dana, za što sam ja zadužen. Sa suprugom gledam najljepše filmove snimljene u zadnjih 50 godina. Čak sam gledao i „Sutjesku“ koja je fenomenalna. Poslije ručka opet izađemo na balkon koji ima 20 metara kvadratnih i uživam uz čašicu dobrog bijelog ili crnog vina i sunce. Ta kućna karantena i nije loša, ako se organiziraš kako treba. Nakon nekoliko dana se navikneš. Supruga Marijana i ja smo sami sa našim ljubimcem i dobro nam ide- govori pjevač.

Stanovništvu preporučuje da izbjegava gužve, zadimljene kafiće, pozdravljanja i ljubljenja.

- Poruke sa TV stanica treba shvatiti ozbiljno. Otkazali smo brojne koncerte po Europi do kraja travnja. Tu je bilo i dosta koncerata s Bijelim dugmetom. Moramo preživjeti ovu agoniju koja se dogodila.

Preživjet ćemo i mislim da nam je ovo dobra škola za budućnost. Europa mora jedinstveno reagirati, a ne pustiti da države samoinicijativno donose odluke. Nered nastaje kad ti susjed istrese smeće u dvorište, a ti to isto smeće prebaciš svom drugom susjedu u dvorište. Trebamo dati ljudima nadu u bolje sutra i da nam vjeruju da će sigurno biti bolje. Ovo je rat protiv Marsovaca - svemiraca koji već preko filmova osvajaju planetu nekoliko puta. Ovo je rat u koji se uvlači i panika i strah od gladi, strah od snova, strah od ljudi, strah od običnog izlaska na ulicu. Preživjet ćemo i ja vjerujem u pobjedu razuma – optimističan je Islamović.

Putem telefona i društvenih mreža u kontaktu je s brojnim kolegama širom svijeta.

- Čuo sam se sa Bregom. Reče da je stalno u studiju i da toga nema, poludio bi. Sigurno će novom glazbom sve iznenaditi– mišljenja je Islamović.