Podijeli članak

U Narodnom pozorištu Mostar počelo se s radom na novoj predstavi „Što te nema“ koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar. 

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri kazališne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te  Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Redatelj Kadić kaže da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao glazbeni motiv. „Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz povijest Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke“, kaže Kadić. 

Napominje da nije bilo lako napraviti suradnju „Prosvjete“ i tri kazališne kuće iz Mostara i Banje Luke, ali da je to veliko dostignuće. 

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u oktobru ove godine. 

Prvi put u povijesti na „daske koje život znače“ postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizira i zajednički projekt tri kazališne kuće iz Mostara i Banje Luke. 

V.d predsjednika mostarske „Prosvjete“ Sanja Bjelica Šagovnović kaže da  je predstava „Što te nema“ najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su „Prosvjeta“ i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banju Luku i Beograd. 

„Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne suradnje i prijateljstva svih sudionika u projektu“, navela je Bjelica Šagovnović. 

Premijere predstave „Što te nema“ bit će odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. listopada, priopćili su organizatori.