Podijeli članak

Tagovi

Muškarac iz kosovske općine Gnjilane, Agon Misini (29), priznao je da je kao član ISIL-a organizirao i sudjelovao u terorističkim aktivnostima, prenosi KoSSev pisanje BIRN-a.

Kosovski državljanin izjasnio se krivim po optužbama za terorizam. Specijalno tužiteljstvo je 7. studenog podiglo optužnicu protiv Agona Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ISIL borio na Bliskom istoku, prenosi KoSSev.

Specijalno tužiteljstvo priopćilo je kako je Misini nakon preliminarnih priprema svojevoljno napustio Kosovo u srpnju 2015. godine – sa ciljem da ode u Siriju.

Nakon što je kontaktirao pristalice terorističke organizacije ISIL, Misini je kolovoza 2015. autobusom otputovao u Grčku koristeći lažnu putovnicu stanovnika Skoplja, odakle je zatim otišao do turske granice.

U optužnici se navodi kako se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji ISIL, a nakon taktičke i borbene obuke, aktivno je sudjelovao u ratovima u Siriji. Kurdske snage su ga uhitile 26. srpnja 2017. i pritvoren je sve do travnja 2019. godine kada je vraćen na Kosovo.

Afrim Šefkiu iz Specijalnog tužiteljstva pozvao je sud da donese osuđujuću presudu, podsjećajući na otežavajuće okolnosti, težinu u izvršenju krivičnog djela, strah koji je on izazvao kod drugih građana, posebno ističući video snimak sa inkriminirajućim sadržajem.