Podijeli članak

Nekoliko stotina klimatskih aktivista prosvjedovalo je danas ispred zgrade Amazona u Parizu i dvaju regionalnih distribucijskih centara u Francuskoj u sklopu pojačanih demonstracija u borbi protiv klimatskih promjena. 

Prosvjed su podržale skupine Prijatelji Zemlje i Žuti prsluci, koji su mjesecima prosvjedovali protiv predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Hina.

Oko 240 osoba blokiralo je pristup glavnom uredu Amazona u Parizu, navode organizatori, gdje su kritizirali poslovne prakse internetskog diva i govorili da ne plaćaju dovoljne iznose poreza i ne isplaćuju pravedne plaće radnicima. 

Oko 70 ljudi blokiralo je distribucijski centar u južnom gradu Toulouseu, a još 80 okupilo se ispred centra u gradu Lilleu na sjeveru, gdje su radnici prisiljeni na odlazak kući, a rad obustavljen, navode organizatori.

Iz Amazona najavili nova radna mjesta

Amazon je u izjavi poslanoj Reutersu naveo da poštuje pravo prosvjednika i izražavanje njihova mišljenja, ali je branio svoje poslovne prakse i poručio da je platio sve poreze.

"Ponosni smo na naše radno okruženje i tisuće zaposlenika koje imamo u Francuskoj", navode. "Pozivamo sve koji žele posjetiti bilo koje naše sjedište da dođu i stvore svoje vlastito mišljenje", dodaju iz Amazona.

Ranije su iz Amazona najavili da će otvoriti novih 1800 radnih mjesta i povećati broj stalnog osoblja na 9300 do kraja godine.

Prosvjednici navode da ih je razbjesnilo izvješće objavljeno prošlog tjedna po kojemu Francuska zaostaje u ispunjavanju obveza o smanjenju emisija CO2 i borbi protiv klimatskih promjena.

"Trebamo biti radikalni s našim zahtjevima", rekla je Alma Dufour iz skupine Prijatelji Zemlje.

"Više ne možemo poduzimati male korake kada je riječ o klimatskim promjenama. Potrebna nam je transformacija sustava", dodala je Dufour.

Organizatori tvrde da namjera nije bila ugasiti Amazon u Francuskoj, već otkazati planove za proširenje u 2020. godini.