Podijeli članak

Policija je ovih dana zaprimila više prijava građana i tvrtki čija su računala zaražena zloćudnim računalnim programom zbog čega ne mogu pristupiti svojim podatcima, a žrtvama je za pomoć preporučila alat Kripto Šerif.

Više građana i trgovačkih društava policiji je prijavilo da su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti. Na adresu elektroničke pošte istodobno im je dostavljena ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

No, pomoć ipak postoji i može ju se potražiti na stranici nomoreransom.org na kojoj se nalazi alat Kripto Šerif, koji omogućuje jednostavno učitavanje kriptiranih datoteka.

Uz pomoć tog alata, kažu u policiji, može se provjeriti postoji li dostupno rješenje za dekripciju te ako postoji, daje upute o načinu na koji se može pristupiti podacima na računalu.

Savjeti za sprječavanje ransomware napada

Postavite sustav za vraćanje podataka tako da zaraza ransomwareom ne može trajno uništiti vaše podatke. Najbolje je napraviti dvije sigurnosne kopije: jednu koja je spremljena na cloud aplikaciji (budite sigurni da koristite cloud aplikaciju koja automatski radi sigurnosne kopije) i jednu fizičku kopiju (prijenosni tvrdi disk, usb stick, dodatan laptop, itd.). Isključite ih iz računala nakon završetka rada na njima. Vaše sigurnosne kopije će također biti korisne u slučaju da slučajno izbrišete važnu datoteku ili naiđete na poteškoću sa tvrdim diskom.

Koristite kvalitetan antivirusni softver kako biste zaštitili vaš sistem od ransomware zloćudnog računalnog programa. Nemojte isključiti "funkcije za heuristiku", jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.

Redovito ažurirajte softver na vašem računalu. Kad vaš operativni sustav ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga. Ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite ju.

Bilo koji račun može biti ugrožen

Ne vjerujte nikome. Doslovno. Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega, ili partnera na online video igrama. Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete.

Cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe te na taj način mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav.

Omogućite "prikaži ekstenziju datoteka" ili "show file extensions" opciju u Windows postavkama vašeg računala. To će značajno olakšati pronalazak zloćudnih datoteka. Klonite se datoteka sa nastavcima ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr).

Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na vašem uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) - to će spriječiti daljnje širenje zaraze, kažu u policiji, piše Slobodna Dalmacija.