Podijeli članak

Tagovi

Petnaesti studenog u Bosni i Hercegovini se bira vlast na lokalnom nivou. Izborna kampanja već je počela, a izborni akteri uglavnom isti. Kako i na koji način građani biraju, da li prate ideje i programe koje nude kandidati- ili pak glasaju za lidere ?

Bilo da su lokalni ili opći izbori, teme koje nameću domaći političari su uvijek iste. Tako slušamo o ustavnim promjenama, referendumu, izmjenama izbornog zakona. Iako su pred nama lokalni izbori, malo je političara koji govore o tome kako će unaprijediti lokalnu zajednicu. U BiH se zbog toga, tvrde naši sugovornici, glasa za lidere, a ne ciljeve stranke.

DALIO SIJAH, Istinomjer

Imamo gradonačelnike aktualne koji budu često nosioci listi, pa onda se povuku poslije pa predaju te liste nekom drugom, a isto tako imamo situacije na ovim izborima da će na listama se naći neki političari koji već obnašaju funkcije na drugim nivoima vlasti pa onda dođu na listu za općinsko vijeće i naravno neće prihvatiti tu funkciju nego će ući neko sljedeći s liste itd. dakle služe samo za prikupljanje glasova.

VUK VUČETIĆ

Treba istaći da je na sceni svojevrsna personalizacija politike, dakle biračko tijelo ne prepoznaje ideje političkih partija nego obraća pažnju na lidera.

Građani tako već imaju svoje favorite i oni koje smo pitali izaći će na izbore.

Parkovi, gradska čistoća, stambena politika, javni gradski prijevoz. Sve su to zapravo stvari o kojima vodi računa lokalna zajednica,
stoga je potrebno dobro obratiti pažnju tko će nam i na koji način voditi lokalnu zajednicu, piše BHRT.