Podijeli članak

Udruga studenata Zdravstvenih studija (HSSA) pokreće ove godine društvenu akciju kojoj je cilj Mostar pretvoriti pet dana u grad zdravlja. 

HSSA u suradnji sa Sveučilišno-kliničkom bolnicom Mostar ove godine planira grad Mostar tijekom pet dana pretvoriti u veliko lječilište na otvorenom, a na više lokacija u gradu će biti održavan cijeli niz akcija, od mjerenja šećera, preko organiziranja dobrovoljnog davanja krvi, predavanja o prvoj pomoći, do sportskih druženja i druženja sa osobama s posebnim potrebama čime se pomaže
u njihovoj socijalizaciji.

"Ideja nam je, budući da je život sve brži i brži te kako građani vrlo često zapostavljaju i zaboravljaju neke osnovne zdravstvene navike, organizirati niz akcija u kojima će Mostarci imati priliku vidjeti u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze", kazao je na medijskoj konferenciji član udruge HSSA Filip Karakaš.

Pet dana zdravlja

Predsjednik udruge Andrej Galić predstavio je detaljnije petodnevnu akciju u koju će biti uključeno preko stotinu sudionika, a koja se organizira na dobrobit svih građana grada Mostara.

U ponedjeljak 3. travnja na Španjolskom trgu bit će organizirano mjerenje šećera u krvi te mjerenje krvnog tlaka jer je tlak, kako ističu, tzv. 'tihi ubojica'. Također, šećer će se moči izmjeriti na Sveučilištu u Mostaru (od 8:30h) i Mepas Mallu, u suradnji s udrugom Minores (od 19:15h).

"Utorak je rezerviran za transfuziju krvi od 10 - 12 sati na našem fakultetu kako bismo promovirali vrlo plemenit običaj dobrovoljnog davanja krvi koja spašava ljudske živote, a u sklopu toga ide i zdravi doručak čime ćemo pokazati što izbalansirana prehrana znači za zdravlje organizma", naglasio je predsjednik udruge HSSA Andrej Galić.

U srijedu se organizira dan edukacije: jutarnje predavanje članova udruge u Novoj gimnaziji s početkom u 11 sati na temu prve pomoći te predavanje višestrukog osvajača medalja u klizanju Edina Brankovića u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 15 sati.

Četvrtak je rezerviran za obilazak i druženje s članovima udruga In Spe (9:30h) i Los Rosales (11:30h), a u poslijepodnevnom terminu bit će organizirano predavanje u Petoj osnovnoj školi praćeno igrokazom 'Zubić vila' s namjerom propagiranja dentalne higijene.

"Tijekom petka, posljednjeg dana ovog projekta, organiziramo sportsko druženje u Arena centru s početkom u 11 sati a poslije toga i kviz znanja koji će biti održan na FSZ-u od 14 sati, kojim zatvaramo ovogodišnje Dane zdravlja 2017", istaknuo je Galić te napomenuo da će sva događanja biti besplatna za sve građane.

D.M.