Podijeli članak

U posljednjih nekoliko dana ljubitelji igara na sreću primijetili su da im je blokirano online klađenje izvan Bosne i Hercegovine, odnosno kod svih online priređivača igara na sreću koji nemaju odobrenje nadležnih bh. institucija.

Iz Federalnog ministarstvo financija za Klix.ba pojašnjavaju da su u okviru svojih zakonskih ovlaštenja zahtijevali od komercijalnih banaka u Federaciji dostavu podataka o platnom prometu u dijelu uplate sredstava sa računa klijenata domaćih banaka (fizičkih osoba) na račune inostranih pravnih osoba koja našim građanima nezakonito omogućuju sudjelovanje u online igrama na sreću putem svojih internet stranica, a da pri tome ne posjeduju odobrenje za priređivanje internet igara izdato od nadležnog organa u Bosni i Hercegovini.

"Po dobivanju podataka o postojanju transakcija fizičkih osoba za sudjelovanje u internet igrama kod nelegalnih priređivača, uvažavajući činjenicu da nemamo ovlaštenje niti tehničku mogućnost da u cilju sprečavanja nelegalnog priređivanja internet igara na onemogućimo pristup navedenim internet stranicama, obratili smo se nadležnom državnom organu, odnosno Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti", kažu za Klix.ba iz Ministarstva financija FBiH.

Nakon ove urgencije Federalnog ministarstva financija igračima iz BiH je blokirana mogućnost uplate.

Vlasnici kladionica u FBiH su i ranije tražili da ih se zaštiti od nelojalne konkurencije koju im prave online priređivači igara na sreću izvan BiH.