Podijeli članak

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je u Danu uživo na N1, da je iznimno teška situacija u kojoj smo se našli, a pogotovo za kontrolne organe koji su danonoćno na terenu.

Kazao je da će inspekcija pojačano raditi, te da nije ni odahnula svih ovih mjeseci pandemije. Istaknuo je da su pri kraju snaga, iscrpljeni i kadrovski.

Kako se dogodi situacija da se u jednom ugostiteljskom objektu proteklog vikenda okupi 500 ljudi, upitao ga je voditelj N1 Zvonko Komšić.

"To je za svaku osudu. Nas od 70 do stotinu je angažiranih na terenu i ne može se stići sve. I s tim brojem ljudi su odgovorni. Postoje pojedinačni slučajevi gdje se ne odgovori", kazao je.

Za svaku osudu je, kako je rekao, i politički skup na kojem se ne poštuju epidemiološke mjere.

"Isto kao i zabava. U očima inspekcije je za svaku osudu i ravnopravno se gleda na to. Odgovornost je i na inspekcijskim i policijskim organima, tako da svako javno okupljanje mora imati dozvolu od policijskih organa. Ne znam da li je i jedna politička organizacija u BiH ostala, a da nije nesavjesno postupala", rekao je Ajdinović.

Tko je najveći problem i tko ne poštuje mjere?

"Nama kao inspekcijskim organima jako je teško raditi analizu rizika. Imamo brojne prijave građana. To su tržni centri, to su ugostiteljski objekti, a sad imamo situaciju i političkih skupova. Nadam se da do njih neće doći. Zatvoreni prostori su najveći problem i biće vjerojatno popunjeniji tijekom zimskih dana", naveo je.

Prijeti li nam "lockdown", upitali smo ga.

"Mi smo dobili preporuke od Federalnog ministarstva zdravstva prije nekoliko sedmica, u smislu ponovnog proglašenja stanja nesreće i tu bi svakako značilo da ćemo doći u tešku situaciju, gdje će ta mjera biti donesena. Možda sami sebe dovedemo u takvu situaciju, jer neće u privrednim društvima biti nitko tko nije zaražen, i doći na posao, tako da ćemo sami sebe dovesti u tu situaciju i bez da donesemo te mjere", zaključio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.