Podijeli članak

Novinarka radiopostaje Posušje Marija Budimir danas je posjetila likovne kolonije koje se održavaju u sklopu 6. Posuških kamendana na Trgu hrvatskih branitelja i stadionu Mokri Dolac.
 
Razgovarala je s učenicama polaznicama srednje strukovne škole i gimnazije koje su jučer i danas te će sutra raditi na oslikavanju motiva Posušja na zidu istočne strane posuškog zelenog dragulja.

Matea Malenica, katarina Grmača , Diajan Bošnjak i Matea Kapular.
 
- Općina Posušje je dala ideju da radimo motive starih kamenih crkava. Konkretno radila sam stećke i novu crkvu. Jako nam je vruće ali s vremenom radimo pauze do navečer tako da nam to ne predstavlja veliki problem, kazala je Matea Malenica.
 
Što se tiče tehnike siva je podloga i crtaju s crnim betonskim bojama,  a slike će biti prožete trobojnicom.
 
- U Posušje sam se s obitelji doselila iz Kraljeve Sutjeske. Motivi koje crtam su crkva na Blidinju i most. Usprkos vrućini uspjeli smo sinoć završiti dosta toga, rekla je za radio Posušje Katarina Grmača.
 
Dijana Bošnjak je tek završila prvi razred a bojanjem se bavi već nekoliko godina.
 
- Pohađala sam likovnu radionicu Srećka Sliškovića tako da mi ovo nije strano, a trenutno crtam motiv mosta na Ričini.
 
Matea Kapular se koloniji pridružila jutros a zaslužna je za motiv stare posuške crkve.
 
- Drago nam je da se podržava ovaj naš rad.

U posjet koloniji su stigli načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik OV-a Ivan Lončar.
 
- Drago mi je da smo ove godine ponovno pokrenuli kamendane, možda u malo neobičnom obliku jer se rade crteži. Ali crteži koji asociraju na naše kamene građevine koji ih u Posušju dosta imamo. Drago nam je da smo u suradnji s akademskim slikarima Martinom Tomić i Srećkom Sliškovićem pokrenuli ovaj projekt  te u njega uključili naše srednjoškolce. Ovo što su zasada napravili je uistinu fantastično što može potvrditi svatko tko prođe pored stadiona.
 
Likovna kolonija se održava i na Trgu hrvatskih branitelja na kojoj sudjeluje nekoliko slikara a jedan od njih je i Branko Širić koji je rekao kako je šteta što se nije odazvalo više domaćih autora, a njegov motiv za ovu koloniju bit će stara osnovna škola.
 
Naša preporuka je svakako da u večernjim satima danas, te sutra u jutarnjim i poslijepodnevnim svakako obiđite ove dvije kolonije i uvjerite se iz prve ruke kako nastaju predivna umjetnička djela.