Podijeli članak

Svi griješimo i nitko nije savršen, niti smo se rodili s uputama kako biti najbolji roditelj na svijetu.

To je činjenica, no evo i savjeta: ako vam netko pokuša ukazati na greške koje sustavno činite kod odgoja svog djeteta, svakako poslušajte i odvagnite.

Naše navike i greške koje činimo čak i nesvjesno, doista mogu ostaviti dugoročnu posljedicu, ma koliko god mislili "nije to ništa strašno".

Kako prenosi Index.hr, o tipičnim roditeljskim pogreškama progovorio je nedavno američki psiholog Mike Leary, i to na temelju učestalih upita i komentara na forumu portala Fatherly.com. 

Prema njegovom mišljenju ovo su tipične greške: 

1. Dajete djeci prevelik izbor 

Želiš li dušo ovo ili ovo? Ne, dijete žele nešto treće. Mnogi roditelji misle da je bogat izbor dobar za dijete, ali činjenica je da djeca zapravo u velikoj većini slučajeva ne trebaju izbor, već vas da budete njihov vodič. Oni ne trebaju da ih zatrpavate izborom koji ih zbunjuje te im daje prostora da postanu previše izbirljivi. 

2. Previše ih hvalite za sve što naprave

Na pohvalu se lako naviknuti pa djeca koju se hvali za svaki korak i svaku radnju doslovno postaju ovisni o pohvali. Na kraju na nju više ne gledaju kao na poticaj, već obavezu koju roditelj mora ispuniti da bi se dijete osjećalo dobro zbog svega što je učinilo. Ne zbog radnje, pomaka, uspjeha, već zbog vaše pohvale.

3. Trudite se usrećiti ih uvijek i svugdje 

Zadaća djeteta je da se samo nauči kako usrećiti sam sebe, a ne da stalno čeka vas koji ćete ih usrećiti. Ne crvenom, nego plavom šalicom, svaki dan novom igračkicom, podilaženju njihovim vječnim željama. Dijete će tako svaki dan biti sve dalje i dalje od pravog shvaćanja sreće. 

4. Previše ih se mazi i povlađuje 

S vremenom će njihov cilj postati ono što nijedan roditelj ne želi: s previše povlađivanja dijete će s vremenom shvatiti pravo značenje manipulacije i cilj će im biti "natjerati" vas da im povlađujete još više. Dajte im šaku, ma koliko god vas voljeli i cijenili, uskoro ih ni ruka neće zadovoljiti. 

5. Aktivno dijete pokušavate što više aktivirati

Dijete koje je teško zadržati "normalnim", roditelji često upišu na nekoliko aktivnosti, misleći da im time daju prostora i vremena da se ispucaju, ali djeca tako često počinju pregorijevati, pa je teško razlučiti jesu li i dalje toliko aktivni jer su navikli biti aktivni, ili su toliko (hiper)aktivni jer već ne znaju kud bi od svih tih silnih aktivnosti. Aktivnoj djeci potrebno je ponekad dati prostor za dosadu. 

6. Smatrate ih prepametnima 

Budimo realni, neki roditelji će svoje dijete hvaliti na sva usta nazivajući ih pametnim malim glavicama samo zato što su se (i opet) popiškili u wc školjku. Nije loše biti poticajan svom djetetu, ali sve ima svoje granice. S previše pohvala i "pametnih" pridjeva dijete će s vremenom početi shvaćati da je ono jedino pametno, a svi ostali baš i nisu. To vodi aroganciji koju realno, nitko baš pretjerano ne voli. 

7. Vjera i ideologija od ranih dana 

Roditelji često misle da će rani nauk o vjeri i ideologiji dijete usmjeriti na pravi put već od prvih dana, no djeca su realno turbo premala da bi shvatila tako velika pitanja kao što su vjera i religija, posebno u periodu kada će već i sami početi shvaćati licemjerje pojedinih ljudi i njihovih odluka i navika. 

11. Tjerate ih na neprimjerene stvari za njihovu dob

Ovo je posebno vidljivo u obiteljima s mnogo djece kada su oni prvi "mačići" maženi i paženi sve dok im se ne preda palica kojom oni sami, iako premali, moraju preuzeti obaveze spram mlađe braće/sestara. Iako sami još nisu došli u dob niti da skrbe sami o sebi, a kamoli mlađima od sebe. 

12. Ne limitirate im vrijeme pred ekranom 

Kada bi djeca barem mogla odrastati bez svih tih silnih ekrana, sigurno bi bila aktivnija, maštovitija, kreativnija, no kako ih je u današnje vrijeme gotovo nemoguće izbaciti iz života - limitiranje vremena za njima jedino je i najbolje što možete učiniti za svoje dijete. Djeca postaju jako brzo ovisna o digitalnim sadržajima i onda sve vaše želje da budu ovakva ili onakva padaju u vodu jer dijete jedino što vidi, jedino što želi vidjeti, jest neki oblik "ekrana". 

13. Ne dajete djeci da se dosađuju 

Žao vam je vidjeti ih kako se povlače po stanu ne znajući kud bi sa sobom (posebno ako su već postali ovisni o ekranima). Tada roditelji najčešće iz silne ljubavi hitaju pošto poto zabaviti dijete - unatoč tome što svi dječji psiholozi trube koliko je dosada dobra stvar za poticanje njihove kreativnosti, smišljanje zabave, maštanje. 

14. Štite ih od negativnih posljedica i gubitka 

Sve je više roditelja koji, iz dobre namjere, žele djeci pružiti baš sve što oni u mladosti nisu mogli - kupuje im se sve što dijete poželi, vraća im se sve što samo jako kratko "nisu zaslužili", prijeti im se bez stvarne kazne i onda stižu do trenutka čuđenja : "To moje dijete ne poštuje više ništa i nikoga". Svatko od nas treba naučiti gubiti i ne dobiti kako bi znali cijeniti što imamo i što dobijemo. 

15. Ne dajete djeci da se igraju rizičnih igara 

Kada ste vani, dijete se smije igrati samo na sigurnom igralištu jer je to jedino mjesto na kojem će biti sigurna. Dokazano je da su takva djeca postala puno osjetljivijeg zdravlja, nesigurnija u društvenom okruženju, manje spremna na rizike života, jednom kada više nećete toliko bdjeti nad njima.

16. Ne pokazujete interes za njihov dan i dojmove 

Prije spavanja, za vrijeme objeda, u vrijeme večernjeg druženja - steknite naviku razgovora s vašim djetetom. Pokažite interes za sve što im se mota po glavama jer će dijete tako steći naviku upravo se vama obraćati svaki put kada im se dogodi nešto, malo ili veliko. 

17. Ne čitate priče maloj djeci 

Ma koliko se god stalno priča da je čitanje i listanje priča čak i maloj djeci izuzetno pozitivno za njihov razvoj i za stjecanje navika čitanja, što će im kasnije biti od ogromne koristi, još uvijek je mali broj djece koji imaju privilegiju uživati u takvim obiteljskim trenucima. 

18. Dudu im uzimate prerano 

S obzirom da ne postoje "veliki" dokazi koji će potvrditi da će duda učiniti više štete nego koristi, ostavite je djetetu dok ono ne bude spremno ostaviti se te svoje utješne navike. Jer je djetetu duda velika utjeha za mnoge situacije, ne samo za spavanje. 

19. Lagani udarci po guzi i nakon što je dijete napunilo 5 godina 

Jedno je kada malenom dijetu, laganim lupkanjem po peleni, pokušavate objasniti da se ne što ne smije raditi, ali kada takvim fizičkim činom idete učiti dijete koje već shvaća komunikaciju, zapravo ćete u njima samo pojačavati osjećaj bijesa, ljutnje i nasilja kao jedinog rješenja za probleme.

20. Hranite im samo onime što dijete voli 

Nije važno da dijete sa svakim obrokom bude sito do vrha, važno je učiti ih na raznovrsne namirnice, kako bi stekla dobre temelje za kasniju zdraviju i uravnoteženiju prehranu. Premda pojeli malo brokule i kasnije bili brže gladni, učinit ćete im više koristi nego da ste ih "začepili" uvijek istim jelom i krafnom za kraj.